ciasto biszkoptowe na śmietanie

cudowna baza do ulubionych deserów cukierniczych.
KateriNNaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 10 % 6 g
węglowodany 77 % 47 g
277 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.

ciasto biszkoptowe jest prawdopodobnie najpopularniejszym ciastem wśród gospodyń domowych. Jest uwielbiany nie tylko za łatwość przygotowania, ale także za niesamowity smak! Możesz znaleźć najbardziej różnorodne zastosowania tego ciasta: ciasta, ciasta, bułki... a wszystkie produkty biszkoptowe są lekkie, delikatne, bujne, piękne!
przepis na gotowanie ciasta biszkoptowego, powtórzę to jeszcze raz, jest bardzo prosty. Ale wiele gospodyń domowych narzeka, że ciasta nie rosną: (wszystko dlatego, że przygotowanie ciasta biszkoptowego ma wiele cech. Porozmawiajmy o nich.
po pierwsze, jajka należy ubijać osobno. Żółtka z białkami mają różne właściwości, dlatego należy je od siebie oddzielić. Mieszam żółtka z cukrem, zostawiam cukier do całkowitego rozpuszczenia. Białka należy ubić w gęstą pianę!! To bardzo ważne! Zalecenie: zimne białka są lepsze do ubijania. I tylko część masy białkowej (nawet mniej niż połowa) dobrze miesza się z ciastem, reszta jest starannie dodawana do ciasta, aby nabrało lekkości białek.
po drugie, nie zapomnij o sodzie ze skrobią! Ale z pewnością ugasić sodę octem i rozcieńczyć skrobię kwaśną śmietaną.
i po trzecie, nie zaglądaj do piekarnika przez co najmniej pierwsze 20 minut gotowania biszkoptu! W przeciwnym razie herbatnik odpadnie. Po 20 minutach (jeśli naprawdę chcesz spojrzeć) otwórz piekarnik bardzo ostrożnie, stopniowo, nie trzaskaj drzwiami.
jeśli zastosujesz się do tych prostych zaleceń, jedzenie z biszkoptu okaże się bujne, lekkie i przewiewne:) powodzenia!!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy