skład / składniki
gotowanie krok po kroku
ciasto biszkoptowe jest prawdopodobnie najpopularniejszym ciastem wśród gospodyń domowych. Jest uwielbiany nie tylko za łatwość przygotowania, ale także za niesamowity smak! Możesz znaleźć najbardziej różnorodne zastosowania tego ciasta: ciasta, ciasta, bułki... a wszystkie produkty biszkoptowe są lekkie, delikatne, bujne, piękne!
przepis na gotowanie ciasta biszkoptowego, powtórzę to jeszcze raz, jest bardzo prosty. Ale wiele gospodyń domowych narzeka, że ciasta nie rosną: (wszystko dlatego, że przygotowanie ciasta biszkoptowego ma wiele cech. Porozmawiajmy o nich.
po pierwsze, jajka należy ubijać osobno. Żółtka z białkami mają różne właściwości, dlatego należy je od siebie oddzielić. Mieszam żółtka z cukrem, zostawiam cukier do całkowitego rozpuszczenia. Białka należy ubić w gęstą pianę!! To bardzo ważne! Zalecenie: zimne białka są lepsze do ubijania. I tylko część masy białkowej (nawet mniej niż połowa) dobrze miesza się z ciastem, reszta jest starannie dodawana do ciasta, aby nabrało lekkości białek.
po drugie, nie zapomnij o sodzie ze skrobią! Ale z pewnością ugasić sodę octem i rozcieńczyć skrobię kwaśną śmietaną.
i po trzecie, nie zaglądaj do piekarnika przez co najmniej pierwsze 20 minut gotowania biszkoptu! W przeciwnym razie herbatnik odpadnie. Po 20 minutach (jeśli naprawdę chcesz spojrzeć) otwórz piekarnik bardzo ostrożnie, stopniowo, nie trzaskaj drzwiami.
jeśli zastosujesz się do tych prostych zaleceń, jedzenie z biszkoptu okaże się bujne, lekkie i przewiewne:) powodzenia!!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g