skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić słodką paprykę w marynacie octowej na zimę? Przygotuj niezbędne produkty do gotowania marynowanej papryki. Paprykę należy wybrać gęstą, mięsistą, dojrzałą o gładkiej skórze. Dla różnych kolorów możesz wziąć owoce o różnych kolorach. Ocet stołowy 9 %, rafinowany olej roślinny, grubo zmielona sól, nie jodowana.
Krok 2:
Paprykę dokładnie umyć pod bieżącą wodą, wysuszyć, usunąć nasiona. Pokrój przygotowaną paprykę w duże paski, tak duże, jak wygodnie będzie ją zjeść w gotowej formie.
Krok 3:
Przygotuj garnek do marynaty. Połącz w nim cukier, sól, ocet, olej roślinny i wodę. Postaw rondel na małym ogniu i mieszając zagotuj marynatę.
Krok 4:
Do wrzącej marynaty delikatnie zanurz paprykę. Cała papryka nie zmieści się na raz w jednej partii, więc układaj w małych porcjach. Każdą porcję należy gotować przez 4 minuty od momentu wrzenia.
Krok 5:
Ostrożnie ułóż kawałki papryki w przygotowanych wysterylizowanych słoikach łyżką z dziurami lub łyżką cedzakową, ubijając. Gdy wszystkie słoiki są pełne, wlej je pod szyję wrzącą marynatą i zamknij pokrywkami. Odwróć słoiki do góry nogami i pozostaw pod kołdrą, aż całkowicie ostygną.
to bardzo prosty i niezwykle smaczny przepis na marynowaną paprykę, z którą poradzi sobie nawet niedoświadczona gospodyni.
wszystko gotuje się bardzo szybko, bardzo prosto, a rezultatem jest pyszna, chrupiąca, aromatyczna papryka, nie można się od niej oderwać! Można go wypróbować natychmiast po ugotowaniu, wystarczy poczekać, aż ostygnie. Ale lepiej poczekać na zimowy chłód i cieszyć się smakiem lata .
marynowana papryka według tego przepisu jest dobra jako samodzielne danie, a także jako dodatek lub przystawka do różnych dań mięsnych.
aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g