słodka papryka w marynacie octowej na zimę

marynowana papryka jest pyszna, soczysta, aromatyczna! Ten przepis jest dla mnie świetny, ponieważ wykorzystuje minimalny zestaw składników marynaty. Nie ma kłopotów z przygotowaniem i umyciem wielu różnych liści i przypraw, których zwykle używamy do marynowania ogórków i pomidorów.
AlenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 1 g
tłuszcze 27 % 4 g
węglowodany 67 % 10 g
75 kcal
IG: 40 / 0 / 60

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić słodką paprykę w marynacie octowej na zimę? Przygotuj niezbędne produkty do gotowania marynowanej papryki. Paprykę należy wybrać gęstą, mięsistą, dojrzałą o gładkiej skórze. Dla różnych kolorów możesz wziąć owoce o różnych kolorach. Ocet stołowy 9 %, rafinowany olej roślinny, grubo zmielona sól, nie jodowana.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Paprykę dokładnie umyć pod bieżącą wodą, wysuszyć, usunąć nasiona. Pokrój przygotowaną paprykę w duże paski, tak duże, jak wygodnie będzie ją zjeść w gotowej formie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotuj garnek do marynaty. Połącz w nim cukier, sól, ocet, olej roślinny i wodę. Postaw rondel na małym ogniu i mieszając zagotuj marynatę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Do wrzącej marynaty delikatnie zanurz paprykę. Cała papryka nie zmieści się na raz w jednej partii, więc układaj w małych porcjach. Każdą porcję należy gotować przez 4 minuty od momentu wrzenia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ostrożnie ułóż kawałki papryki w przygotowanych wysterylizowanych słoikach łyżką z dziurami lub łyżką cedzakową, ubijając. Gdy wszystkie słoiki są pełne, wlej je pod szyję wrzącą marynatą i zamknij pokrywkami. Odwróć słoiki do góry nogami i pozostaw pod kołdrą, aż całkowicie ostygną.

to bardzo prosty i niezwykle smaczny przepis na marynowaną paprykę, z którą poradzi sobie nawet niedoświadczona gospodyni.

wszystko gotuje się bardzo szybko, bardzo prosto, a rezultatem jest pyszna, chrupiąca, aromatyczna papryka, nie można się od niej oderwać! Można go wypróbować natychmiast po ugotowaniu, wystarczy poczekać, aż ostygnie. Ale lepiej poczekać na zimowy chłód i cieszyć się smakiem lata .

marynowana papryka według tego przepisu jest dobra jako samodzielne danie, a także jako dodatek lub przystawka do różnych dań mięsnych.

aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy