ciasto drożdżowe na wodzie i proszku do pieczenia

do domowego pieczenia w piekarniku lub na patelni! Wspaniały przepis na przygotowanie ciasta na wodzie ze świeżymi prasowanymi drożdżami na bujne ciasta, które z pewnością przypadną do gustu wielu i mile zaskoczą wspaniałym smakiem!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 7 g
tłuszcze 14 % 8 g
węglowodany 74 % 42 g
264 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowujemy niezbędne produkty do przygotowania wspaniałego ciasta drożdżowego na ciasta.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej dwieście pięćdziesiąt mililitrów ciepłej przegotowanej wody do miarki, a następnie wlej do niej pięćdziesiąt gramów cukru i dodaj dwadzieścia pięć gramów świeżych prasowanych drożdży.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż dwie łyżki mąki do kubka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w kubku i odstaw na piętnaście do dwudziestu minut, aby aktywować drożdże.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozbij jedno jajko kurze do obszernej miski.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej jedną łyżeczkę soli do miski.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej pięćdziesiąt mililitrów oleju roślinnego do miski i dobrze wymieszaj wszystkie składniki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po piętnastu minutach wlej dobrze wyrośnięte ciasto do miski.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce, aż będą gładkie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przesiać do miski z płynną podstawą częściami pięćset gramów mąki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj pięć gramów proszku do pieczenia do wspólnej miski.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wymieszaj wszystkie składniki w misce i zagniataj ciasto.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozłóż ciasto na stole posypanym odrobiną mąki.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Dobrze zagniataj ciasto przez dziesięć minut.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Włóż ciasto do miski,a następnie posmaruj je niewielką ilością oleju roślinnego i przykryj plastikową torbą na wierzchu.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Po godzinie dobrze rozłożone ciasto układamy na stole i ugniatamy w formie kiełbasy.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Ciasto dzielimy na kilka kawałków o tej samej wielkości, z których następnie wykonujemy ciasta, po czym na każde ciasto rozprowadzamy wymaganą ilość przygotowanego nadzienia według własnego uznania i smaku.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Dobrze przylegamy do krawędzi ciast z nadzieniem.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Formujemy placki o pożądanym rozmiarze i układamy na blasze wyłożonej pergaminem.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Do smaku z pragnieniem możesz upiec placki w piekarniku.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    W razie potrzeby i smaku można smażyć placki na złoty kolor na patelni rozgrzanej olejem roślinnym.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Udanego pieczenia i smacznego!

cóż, bardzo prosty przepis! Gwarantuję, że ciasto na tych ciastach zawsze okaże się jak puch! Proponuję zrobić proste ciasto drożdżowe jak puch na wodzie na puszyste ciasta pieczone w domowym piekarniku i pokazać swój najlepszy przepis bez dodawania mleka. Takie lekkie ciasto drożdżowe na ciasta powietrzne w standardowym piekarniku odbywa się na zwykłej wodzie i nie wymaga niepotrzebnych kosztów. Obiecuję, że Twoje ciasta będą niesamowicie smaczne i praktycznie nieważkie! Smacznego! 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal / 100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Świeże drożdże - 109   kcal/100g

Podobne przepisy