skład / składniki
gotowanie krok po kroku
szczerze mówiąc, Nie wiem, dlaczego ten chleb nazywa się chlebem małpim. Ale przepis kulinarny odnosi się do kuchni amerykańskiej. Największym pięknem chleba nie jest nawet jego doskonały smak, ale to, że można go odłamać na kawałki. Z sosem lub sosem (szczególnie gorącym) Małpi chleb to prawdziwe znalezisko.
najpierw przygotuj ciasto: w ciepłej wodzie rozcieńczamy drożdże i posypujemy cukrem. Odstawiamy na pół godziny.
następnie pokrój zmiękczone masło (100 gramów) na kawałki, włóż do miski, wlej podgrzane mleko. Sól i wymieszaj. Wlać ciasto, kontynuując mieszanie. Wbij jajka i dodaj przesianą mąkę. Ubijaj trzepaczką, aż pozwala na to gęstość ciasta. Następnie ugniatamy go rękami.
rozłóż kulkę ciasta na posypanej mąką desce do krojenia i dobrze ugniataj rękami. Następnie ponownie zwiń piłkę, włóż do miski, posmaruj olejem roślinnym. I pozostaw na pół godziny lub godzinę w ciepłym miejscu.
masło (100 gramów) topi się na kuchence.
ciasto dzielimy na dwie części, a następnie zwijamy w arkusz o grubości 10 milimetrów (może być więcej). Posmaruj każdy arkusz roztopionym masłem. I kroimy jak na ciasteczka-małe romby, kwadraty, kółka, jak chcesz.
po wzięciu Formy do pieczenia chleba (ogólnie w USA piecze się ją w okrągłym kształcie z wycięciem pośrodku), smarujemy masłem, posypujemy mąką.
zanurz każdy kawałek w maśle i ułóż jeden na drugim w formie.
teraz wkładamy formę do piekarnika na czterdzieści pięć minut w temperaturze dwustu stopni.
gdy chleb będzie gotowy, wyłącz piec i pozwól mu tam ostygnąć bez wyjmowania.
po 20 minutach możesz dostać się i trzymać w formie przez kolejne 10 minut.
Amerykanie pokrywają Małpi chleb dżemem, dżemem, śmietaną. Okazuje się, że to coś w rodzaju ciasta.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g