Małpi chleb jest słodki

bardzo smaczny i delikatny chleb pochodzący z USA spróbuj go z sosem!
Arkadiusz i SwietłanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 24 % 15 g
węglowodany 63 % 39 g
324 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.

szczerze mówiąc, Nie wiem, dlaczego ten chleb nazywa się chlebem małpim. Ale przepis kulinarny odnosi się do kuchni amerykańskiej. Największym pięknem chleba nie jest nawet jego doskonały smak, ale to, że można go odłamać na kawałki. Z sosem lub sosem (szczególnie gorącym) Małpi chleb to prawdziwe znalezisko.
najpierw przygotuj ciasto: w ciepłej wodzie rozcieńczamy drożdże i posypujemy cukrem. Odstawiamy na pół godziny.
następnie pokrój zmiękczone masło (100 gramów) na kawałki, włóż do miski, wlej podgrzane mleko. Sól i wymieszaj. Wlać ciasto, kontynuując mieszanie. Wbij jajka i dodaj przesianą mąkę. Ubijaj trzepaczką, aż pozwala na to gęstość ciasta. Następnie ugniatamy go rękami.
rozłóż kulkę ciasta na posypanej mąką desce do krojenia i dobrze ugniataj rękami. Następnie ponownie zwiń piłkę, włóż do miski, posmaruj olejem roślinnym. I pozostaw na pół godziny lub godzinę w ciepłym miejscu.
masło (100 gramów) topi się na kuchence.
ciasto dzielimy na dwie części, a następnie zwijamy w arkusz o grubości 10 milimetrów (może być więcej). Posmaruj każdy arkusz roztopionym masłem. I kroimy jak na ciasteczka-małe romby, kwadraty, kółka, jak chcesz.
po wzięciu Formy do pieczenia chleba (ogólnie w USA piecze się ją w okrągłym kształcie z wycięciem pośrodku), smarujemy masłem, posypujemy mąką.
zanurz każdy kawałek w maśle i ułóż jeden na drugim w formie.
teraz wkładamy formę do piekarnika na czterdzieści pięć minut w temperaturze dwustu stopni.
gdy chleb będzie gotowy, wyłącz piec i pozwól mu tam ostygnąć bez wyjmowania.
po 20 minutach możesz dostać się i trzymać w formie przez kolejne 10 minut.
Amerykanie pokrywają Małpi chleb dżemem, dżemem, śmietaną. Okazuje się, że to coś w rodzaju ciasta.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy