dmuchane ciasto na pierogi na kefirze i jajkach

pyszne i bardzo delikatne ciasto na pierogi na kefirze! Ciasto na pierogi na kefirze nie jest kapryśne, jest bardzo łatwe i przyjemne w pracy. Produkty z niego są bardzo miękkie, przewiewne. Aby przygotować takie ciasto, potrzebujesz bardzo niewielu składników, które są dostępne w arsenale każdej gospodyni domowej.
ZorianaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 10 g
tłuszcze 3 % 2 g
węglowodany 80 % 47 g
249 kcal
IG: 2 / 0 / 98

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

1. Przesiej mąkę do miski objętościowej, dodaj szczyptę soli.

2. W środku robimy wgłębienie, wlewamy do niego ciepły kefir, rozbijamy jajka.

3. Najpierw wymieszaj ciasto szpatułką, a następnie ugniataj rękami na płaskiej powierzchni. Ciasto powinno być miękkie, nie przyklejać się do dłoni.

4. Zbieramy ciasto w kulkę, wkładamy do miski, przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy na godzinę.

a teraz możesz zacząć przygotowywać planowane danie.

pyszne pierogi dla ciebie!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy