ciasto na wodzie na paszteciki na suchych drożdżach

zwiewne ciasto na pyszne i puszyste smażone placki. To proste ciasto drożdżowe jest łatwo przygotowywane z minimum produktów, a rezultatem jest przewiewne, porowate i obszerne. Ciasta z tego ciasta zwiększają swoją objętość podczas smażenia, są przewiewne, bąbelkowe i bardzo smaczne. Z takiego ciasta szczególnie smaczne są ciasta z wątróbką, mięsem, ziemniakami lub zieloną cebulą i jajkiem.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 8 g
tłuszcze 12 % 7 g
węglowodany 74 % 43 g
263 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

Czas gotowania: 2 h 30 min

wlej szklankę ciepłej przegotowanej wody do miski. Rozpuść w nim cukier i suche drożdże, dodaj 3 łyżki mąki i dobrze wymieszaj, aby mieszanina była jednorodna, bez grudek i skrzepów. Przykryj pojemnik ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu na 15 minut. Na powierzchni mieszanki powinna powstać "Chmura" pianki. To znak, że ciasto jest gotowe.

wbij jajko, wymieszaj. Dodaj sól i resztki mąki, dokładnie wymieszaj. Wlej olej słonecznikowy i zagniataj elastyczne ciasto. Umieść miskę ciasta w ciepłym miejscu na 2 godziny, przykrywając ręcznikiem. W tym czasie powinien zwiększyć objętość 2-3 razy. Ciasto jest gotowe, możesz przejść do nadziewania i smażenia ciast.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach W tym artykule!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy