skład / składniki
metoda gotowania
wlej szklankę ciepłej przegotowanej wody do miski. Rozpuść w nim cukier i suche drożdże, dodaj 3 łyżki mąki i dobrze wymieszaj, aby mieszanina była jednorodna, bez grudek i skrzepów. Przykryj pojemnik ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu na 15 minut. Na powierzchni mieszanki powinna powstać "Chmura" pianki. To znak, że ciasto jest gotowe.
wbij jajko, wymieszaj. Dodaj sól i resztki mąki, dokładnie wymieszaj. Wlej olej słonecznikowy i zagniataj elastyczne ciasto. Umieść miskę ciasta w ciepłym miejscu na 2 godziny, przykrywając ręcznikiem. W tym czasie powinien zwiększyć objętość 2-3 razy. Ciasto jest gotowe, możesz przejść do nadziewania i smażenia ciast.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach W tym artykule!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g