budyń jajeczny
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
1. Rozbijamy jajka na małym rondlu, wlewamy cukier, masujemy widelcem.
2. Wlej skrobię, wymieszaj.
3. Wlej mleko do powstałej masy, wymieszaj trzepaczką, aż będzie całkowicie jednorodna.
4. Wysyłamy rondel do ognia, podgrzewamy mieszaninę przy ciągłym mieszaniu, aż zgęstnieje. Nie możesz zagotować kremu! Tylko masa osiągnie pożądaną konsystencję, natychmiast usuń ją z ognia.
gdy krem ostygnie, można go używać do smarowania ciast, nadziewania eklerów, a na jego bazie można również przygotować różne desery.
pyszne kulinarne arcydzieła dla ciebie!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g