budyń jajeczny

delikatny, lekki krem w pośpiechu! Spróbuj! Krem na jajkach to najprostsza warstwa ciasta, ale jednocześnie bardzo smaczna. Biszkopty i ciasta francuskie można posmarować kremem, nadziewać je eklerami i innymi ciastami budyniowymi, ma przyjemny kolor i wygląda apetycznie.
Nat27Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 5 g
tłuszcze 14 % 5 g
węglowodany 71 % 25 g
163 kcal
IG: 16 / 0 / 84

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

1. Rozbijamy jajka na małym rondlu, wlewamy cukier, masujemy widelcem.

2. Wlej skrobię, wymieszaj.

3. Wlej mleko do powstałej masy, wymieszaj trzepaczką, aż będzie całkowicie jednorodna.

4. Wysyłamy rondel do ognia, podgrzewamy mieszaninę przy ciągłym mieszaniu, aż zgęstnieje. Nie możesz zagotować kremu! Tylko masa osiągnie pożądaną konsystencję, natychmiast usuń ją z ognia.

gdy krem ostygnie, można go używać do smarowania ciast, nadziewania eklerów, a na jego bazie można również przygotować różne desery.

pyszne kulinarne arcydzieła dla ciebie!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g

Podobne przepisy