skład / składniki
metoda gotowania
istnieje wiele przepisów na ciasto, każdy z nich jest dobry na swój sposób. Ten przepis jest jedną z najszybszych opcji ciasta drożdżowego. Jest to metoda bezpieczna. Ponieważ ciasto nie jest maślane, jest lekkie i pasuje dość szybko. Muffin sprawia, że ciasto jest ciężkie, pasuje dłużej niż zwykle. Ciasto maślane jest zwykle przygotowywane na słodkie bułki, bułki, serniki. Chociaż słodkie wypieki z ciasta nie maślanego są również smaczne i przewiewne.
1. Wlej mleko do rondla, Wyślij do ognia. Podgrzej do ciepłego stanu, do około 35-37 stopni. Możesz również podgrzać w inny wygodny sposób, na przykład w kuchence mikrofalowej.
2. Wlej ciepłe mleko do miski, w której zagniatamy ciasto. Tutaj dodajemy świeże drożdże, najpierw krusząc je rękami. Wymieszaj, drożdże powinny całkowicie rozpuścić się w ciepłym mleku.
3. Następnie rozbij jajko do osobnej miski, wlej cukier i sól. Pocieramy łyżką. Rozłóż masę w ciepłej mieszance drożdży, wymieszaj.
4. A teraz przesiej mąkę w częściach i zagniataj ciasto. Ugniataj ciasto ciepłymi rękami, powoli, przez 20 minut. Pod koniec partii dodaj olej roślinny.
5. Gotowe ciasto nie powinno przyklejać się do rąk, ale też nie powinno być zbyt strome. Rozłóż go w misce, przykryj ściereczką kuchenną lub pokrywką, pozostaw w ciepłym miejscu.
6. Gdy ciasto wzrośnie, delikatnie ugniataj i pozwól mu ponownie podejść. I dopiero po raz drugi ciasto jest gotowe do pracy. Można z niego upiec pyszne bułki, ciasta, duże ciasta.
niech wypieki będą na najwyższym poziomie!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Świeże drożdże - 109 kcal/100g