ciasto na świeżych żywych drożdżach

Praca z żywymi drożdżami wcale nie jest trudna! Ciasto na żywych drożdżach okazuje się wyjątkowe: jest miękkie jak puch, delikatne i oczywiście bardzo smaczne. Z takiego ciasta powstają doskonałe ciasta, ciasta, bułki i inne wypieki. Jeśli planowane jest słodkie wypieki, cukier należy umieścić więcej niż wskazano w przepisie. Do słodkich wypieków wystarczy 100 gramów cukru. Żywe drożdże są bardziej nastrojowe niż suche. Ponieważ są to żywe mikroorganizmy, takie drożdże rozcieńcza się tylko w ciepłej cieczy, w przeciwnym razie te mikroorganizmy umrą.
katenokAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 9 g
tłuszcze 16 % 9 g
węglowodany 69 % 40 g
271 kcal
IG: 5 / 0 / 95

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 30 min

istnieje wiele przepisów na ciasto, każdy z nich jest dobry na swój sposób. Ten przepis jest jedną z najszybszych opcji ciasta drożdżowego. Jest to metoda bezpieczna. Ponieważ ciasto nie jest maślane, jest lekkie i pasuje dość szybko. Muffin sprawia, że ciasto jest ciężkie, pasuje dłużej niż zwykle. Ciasto maślane jest zwykle przygotowywane na słodkie bułki, bułki, serniki. Chociaż słodkie wypieki z ciasta nie maślanego są również smaczne i przewiewne.

1. Wlej mleko do rondla, Wyślij do ognia. Podgrzej do ciepłego stanu, do około 35-37 stopni. Możesz również podgrzać w inny wygodny sposób, na przykład w kuchence mikrofalowej.

2. Wlej ciepłe mleko do miski, w której zagniatamy ciasto. Tutaj dodajemy świeże drożdże, najpierw krusząc je rękami. Wymieszaj, drożdże powinny całkowicie rozpuścić się w ciepłym mleku.

3. Następnie rozbij jajko do osobnej miski, wlej cukier i sól. Pocieramy łyżką. Rozłóż masę w ciepłej mieszance drożdży, wymieszaj.

4. A teraz przesiej mąkę w częściach i zagniataj ciasto. Ugniataj ciasto ciepłymi rękami, powoli, przez 20 minut. Pod koniec partii dodaj olej roślinny.

5. Gotowe ciasto nie powinno przyklejać się do rąk, ale też nie powinno być zbyt strome. Rozłóż go w misce, przykryj ściereczką kuchenną lub pokrywką, pozostaw w ciepłym miejscu.

6. Gdy ciasto wzrośnie, delikatnie ugniataj i pozwól mu ponownie podejść. I dopiero po raz drugi ciasto jest gotowe do pracy. Można z niego upiec pyszne bułki, ciasta, duże ciasta.

niech wypieki będą na najwyższym poziomie!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Świeże drożdże - 109   kcal/100g

Podobne przepisy