ciasto na mleku bez drożdży z jajkiem i solą
skład / składniki
12
porcje:
metoda gotowania
1. Rozbij jajko do szklanki, ubij widelcem.
2. Przesiej mąkę do głębokiej miski, zrób małe zagłębienie pośrodku.
3. Wlej olej słonecznikowy i jajko do zagłębienia, dodaj szczyptę soli.
4. Stopniowo wlewaj mleko, wstępnie podgrzane do stanu ciepłego.
5. Zagnieść miękkie, elastyczne ciasto.
z takim ciastem możesz natychmiast przystąpić do przygotowania planowanego Dania.
inspiracja dla Ciebie i udane pieczenie!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g