ciasto drożdżowe na żółtkach i kwaśnym mleku
skład / składniki
20
porcje:
metoda gotowania
ugotujemy ciasto na kwaśnym mleku:
1. Rozcieńczyć drożdże w ciepłej wodzie.
2. Rozbij jajko do miski, dodaj żółtko.
3. Włóż cukier, sól do jajek. Utrzeć. (Jeśli paszteciki są słodkie, włóż 2 łyżeczki cukru i 0,5 łyżeczki soli).
4. Dodaj olej roślinny i ubij widelcem lub trzepaczką.
5. Nie przestając mieszać, wlej kwaśne mleko i drożdże.
6. Przesiej mąkę. W małych porcjach dodaj mąkę z miski.
7. Zagnieść ciasto. Ugniataj, aż przestanie przyklejać się do rąk. Ciasto powinno być miękkie i przyjemne w dotyku.
8. Przykryj ciasto ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu na około godzinę (do dwukrotnego zwiększenia objętości).
ciasto jest gotowe i możesz przejść do robienia pasztecików lub zamrozić je na przyszłość.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g
- Kwaśne mleko - 60 kcal/100g