Koreańska Sałatka ogórkowa z marchewką na zimę

pyszne danie o pikantnym i niezapomnianym smaku! Ogórki przekąskowe z małą ostrzycą przypadną Ci do gustu! Podwój porcję i ciesz się letnim smakiem w zimie!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 31 % 4 g
węglowodany 62 % 8 g
74 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowujemy produkty i przyprawy niezbędne do przygotowania koreańskiej sałatki z ogórków z marchewką na zimę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej sto dwadzieścia pięć mililitrów 9% octu do osobnej miski, sto dwadzieścia pięć mililitrów oleju roślinnego, dodaj sto dwadzieścia pięć gramów cukru.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj łyżkę stołową ze szkiełkiem soli do miski, jedną główkę czosnku przepuszczoną przez prasę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj półtorej łyżki koreańskiej przyprawy do marchwi do miski, dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i odstaw do zaparzenia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dobrze umyte i wcześniej namoczone dwa kilogramy ogórków kroimy w małe kostki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozłóż pokrojone ogórki do wygodnego gotowania w misce.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pocieramy pół kilograma marchewki na koreańskiej tarce.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Bardzo dokładnie wymieszaj startą marchewkę z ogórkami.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Napełnij warzywa zaparzonymi i dobrze wymieszanymi przyprawami.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wymieszaj wszystkie składniki w misce i odstaw na godzinę, aby sok się wyróżniał.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Pokrywki zalać wrzącą wodą i ułożyć łyżką ugotowaną sałatkę w dokładnie umytych, wysterylizowanych słoikach, tak aby sok całkowicie przykrył ogórki i przykrył pokrywkami.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wlej zimną wodę do dużego rondla, połóż serwetkę na dnie i włóż słoiki.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Kładziemy garnek na kuchence, doprowadzamy wodę do wrzenia, w przypadku sześciuset gramowych puszek czas wrzenia wynosi dwanaście minut. Szczelnie zamknij pokrywki na słoikach, odwróć do góry nogami, sprawdzając szczelność, a następnie przykryj ciepłym kocem i pozwól im ostygnąć.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!

przygotowujemy sałatkę w puszkach na zimę - ogórki z marchewką po koreańsku. Te ogórki z przekąskami z małą ostrzycą przypadną Ci do gustu!
marchewki w języku koreańskim są często używane do przygotowywania różnych potraw, robią z nich sałatki, bułki i dodają do ciast. Aby przygotować marchewki po koreańsku, potrzebujesz specjalnej tarki, która pozwala zetrzeć marchewki w wydłużone paski.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy