proste pastylki morelowe na zimę

przygotowane metodą stopniowego kurczenia się, tylko 2 składniki. Pastylka morelowa to niesamowicie smaczny przysmak przygotowany metodą stopniowego kurczenia się puree morelowego.
drammking1Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 93 % 14 g
60 kcal
IG: 71 / 0 / 29

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować pastylkę morelową w domu, musisz przygotować niezbędne składniki: morele i cukier.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Morela będzie potrzebować tylko dojrzałej. Jeśli natkniesz się na bardziej elastyczny, zielonkawy, lepiej go nie używać, nada gotowemu produktowi nieprzyjemną gorycz. Umyj morelę i posortuj z gruzu i złych owoców. Usuń kości i, jeśli to konieczne, odetnij uszkodzone części.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zmiel całą morelę blenderem lub przekręć maszynką do mięsa.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Aby pastylka miała bardziej równomierną strukturę, przetrzyj gotowe tłuczone ziemniaki przez drobne sito, oddzielając ciasto. Będzie go bardzo mało.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej cukier do gotowego Delikatnego puree morelowego. Jeśli morela jest wystarczająco słodka i przestrzegasz prawidłowego odżywiania lub podążasz za figurą – możesz w ogóle nie używać cukru lub zastąpić go miodem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dokładnie wymieszaj masę i włóż puree do naczynia do pieczenia. Należy go przykryć papierem do pieczenia naoliwionym. Puree morelowe wygładź łyżką w warstwę o grubości 1-1, 5 cm.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozgrzej piekarnik do 60 stopni. Umieść w nim formę i wysusz pastylkę morelową przez około 3 godziny przy uchylonych drzwiach.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotowa pastylka morelowa ma gęstą konsystencję, nie przylega do rąk i jednocześnie dobrze się zwija.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotowy przysmak można pokroić w szerokie lub wąskie paski i zwinąć w bułki. Przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku w lodówce. Smacznego. Gotuj z miłością.

pyszny letni przysmak, pastylka morelowa w domu - to także idealny deser dla wszystkich odchudzających się. Nikt się z tym nie kłóci. Ale nie wszyscy wiedzą, jak zrobić pastylkę morelową. Aby go przygotować, potrzebujesz tylko 2 składników, dojrzałych słodkich moreli i niewielkiej ilości cukru. Ale nie musisz mieć nadziei na to, że wynik nastąpi wkrótce. W tej sprawie pośpiech do niczego-bądź cierpliwy!
Morela będzie potrzebować tylko dojrzały czas pieczenia w piekarniku nagrzanym do 60 stopni 3 godziny! Przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku w lodówce.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Morele - 46   kcal/100g
  • Morele w puszkach - 50   kcal/100g

Podobne przepisy