skład / składniki
metoda gotowania
1. Wlej mleko do rondla, Wyślij do ognia. Podgrzej trochę, do około temperatury pokojowej. Możesz również podgrzać w kuchence mikrofalowej za pomocą odpowiedniego pojemnika.
2. W ciepłym mleku rozpuszczamy suche drożdże. Musisz wymieszać, aby nie pozostały grudki. Przesiej połowę porcji mąki do tej samej miski, zagniataj ciasto. Okaże się płynny, podobny do naleśników.
3. Przykryj miskę pokrywką ciasta, zaizoluj ją ręcznikiem. Pozostaw na pół godziny. W tym czasie ciasto podwoi się. Jeśli tak się nie stanie, musisz zostawić ciasto na jakiś czas.
4. Ubij żółtka z cukrem za pomocą miksera. Dodaj szczyptę kardamonu i wanilii. Rozpuść masło w kuchence mikrofalowej, a następnie wlej do masy żółtkowej.
5. Łączymy powstałą masę z ciastem, tutaj przesiewamy resztę mąki. Zagnieść ciasto. Ugniataj powoli, nie mniej niż 20 minut. Ciasto przestanie przyklejać się do rąk, stanie się elastyczne.
6. Włóż gotowe ciasto do miski, przykryj ręcznikiem i pozostaw na godzinę, pozwól mu się zmieścić. W międzyczasie rodzynki wkładamy do małego pojemnika i napełniamy ciepłą wodą. Nie zostawiamy go na długo, dosłownie na 2 minuty. Następnie spuść wodę, pozwól jej wyschnąć. Zwiń suche rodzynki w niewielkiej ilości mąki. Jeśli nie zostanie to zrobione, rodzynki nie zostaną równomiernie rozłożone na cieście,ale opadną na dno ciasta.
7. Po upływie określonego czasu rozłóż rodzynki w cieście, dobrze ugniataj. Ponownie zostawiamy na godzinę. A następnie włóż ciasto do foremek. Formy należy najpierw nasmarować olejem roślinnym lub masłem, posypać mąką. Formy należy wypełnić tylko 1/3 całkowitej objętości, ponieważ ciasta wielkanocne bardzo się podnoszą podczas pieczenia.
Cóż, pozostaje upiec-a pyszny przysmak zachwyci krewnych i przyjaciół!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Kardamon - 311 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal / 100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g