ciasto na ciasto na suchych drożdżach

Naucz się robić ciasto na suchych drożdżach! Ciasto na ciasto na suche drożdże okazuje się nie mniej udane niż na świeżych. Jest miękki, puszysty i przyjemny w pracy. Ciasto dobrze i stosunkowo szybko pasuje. Przygotowanie będzie wymagało niedrogich produktów i dobrego nastroju. Wypieki są umiarkowanie słodkie, w razie potrzeby można dodać więcej cukru.
Madlenka=◙☼Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 17 % 11 g
węglowodany 72 % 46 g
311 kcal
IG: 4 / 11 / 85

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h

1. Wlej mleko do rondla, Wyślij do ognia. Podgrzej trochę, do około temperatury pokojowej. Możesz również podgrzać w kuchence mikrofalowej za pomocą odpowiedniego pojemnika.

2. W ciepłym mleku rozpuszczamy suche drożdże. Musisz wymieszać, aby nie pozostały grudki. Przesiej połowę porcji mąki do tej samej miski, zagniataj ciasto. Okaże się płynny, podobny do naleśników.

3. Przykryj miskę pokrywką ciasta, zaizoluj ją ręcznikiem. Pozostaw na pół godziny. W tym czasie ciasto podwoi się. Jeśli tak się nie stanie, musisz zostawić ciasto na jakiś czas.

4. Ubij żółtka z cukrem za pomocą miksera. Dodaj szczyptę kardamonu i wanilii. Rozpuść masło w kuchence mikrofalowej, a następnie wlej do masy żółtkowej.

5. Łączymy powstałą masę z ciastem, tutaj przesiewamy resztę mąki. Zagnieść ciasto. Ugniataj powoli, nie mniej niż 20 minut. Ciasto przestanie przyklejać się do rąk, stanie się elastyczne.

6. Włóż gotowe ciasto do miski, przykryj ręcznikiem i pozostaw na godzinę, pozwól mu się zmieścić. W międzyczasie rodzynki wkładamy do małego pojemnika i napełniamy ciepłą wodą. Nie zostawiamy go na długo, dosłownie na 2 minuty. Następnie spuść wodę, pozwól jej wyschnąć. Zwiń suche rodzynki w niewielkiej ilości mąki. Jeśli nie zostanie to zrobione, rodzynki nie zostaną równomiernie rozłożone na cieście,ale opadną na dno ciasta.

7. Po upływie określonego czasu rozłóż rodzynki w cieście, dobrze ugniataj. Ponownie zostawiamy na godzinę. A następnie włóż ciasto do foremek. Formy należy najpierw nasmarować olejem roślinnym lub masłem, posypać mąką. Formy należy wypełnić tylko 1/3 całkowitej objętości, ponieważ ciasta wielkanocne bardzo się podnoszą podczas pieczenia.

Cóż, pozostaje upiec-a pyszny przysmak zachwyci krewnych i przyjaciół!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Kardamon - 311   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wanilia - 288   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal / 100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy