ugniatanie ciasta na Wielkanoc najlepiej na drożdżach, prasowanych lub suchych. Jeśli to możliwe, weź świeże, ponieważ łatwiej i szybciej przyczyniają się do wzrostu masy mącznej, która ze względu na obfitość składników (w końcu wypieki wielkanocne są bardzo kaloryczne) jest bardzo ciężka. Drożdże nie powinny mieć nieprzyjemnego zapachu ani koloru. Sprawdź je przed użyciem na zakwasie. Jeśli po 20-30 minutach pojawi się Piankowy kapelusz, grzyby są odpowiednie. Jeśli nie ma czapki, lepiej je wyrzucić i wziąć inne. Suche drożdże są testowane w ten sam sposób. Nie zaniedbuj tej rady, aby nie żałować zepsutej żywności.
pięć najczęściej używanych składników w przepisach na ciasto na ciasto:
nasze babcie uważały, że ciasto na ciasto wielkanocne (najczęściej przepis w piekarniku) musi być w dobrym nastroju. To stwierdzenie jest niesprawdzone, ale rzadko, gdy dana osoba ma coś dobrego w złym stanie umysłu. Nie musisz też grzechotać w kuchni patelniami, włączać głośnej muzyki, tupać i trzaskać drzwiami-ciasto na ciasta i Paschy jest delikatne i delikatne, nie lubi hałasu i ostrych dźwięków. Ręce powinny być czyste i suche. Aby ciasto się do nich nie przykleiło, posmaruj je olejem roślinnym.
im dłużej i mocniej ugniata się ciasto na ciasta, tym bardziej będą one zwiewne. Po pierwszym ugniataniu pojemnik z mąką umieszcza się w ciepłym miejscu bez przeciągów. Przykryj ręcznikiem i daj półtorej godziny. Jeśli drożdże są wysokiej jakości, masa wzrośnie jeszcze szybciej. Wlewa się do niego przesianą mąkę i ponownie ugniata przez około pół godziny. Wtórny wzrost i trzecie ugniatanie. Ostatni raz ciasto na ciasta wielkanocne powinno wyrosnąć już w specjalnych formach. Kiedy tak się stanie, powierzchnia ciasta jest smarowana żółtkiem. Wypełnienie formularzy-75% objętości.
pięć najbardziej pożywnych przepisów na ciasto wielkanocne:
nazwa potrawy | Czas gotowania | kalorie kcal w 100g | oceną użytkowników |
---|---|---|---|
ciasto na ciasto na suchych drożdżach | 4 h | 311 | +61 |
Wiedeńskie ciasto na ciasta | 14 h 25 min | 309 | +55 |
ciasto Aleksandryjskie na mleku | 15 h | 305 | +17 |
ciasto z ciasta Aleksandryjskiego | 12 h | 305 | +134 |
ciasto Aleksandra na ciasto | 8 h 45 min | 302 | +23 |
miej na uwadze, że:
- ciasto na ciasto powinno mieć konsystencję miękką i elastyczną, ale nie płynną
- jeśli na dnie piekarnika umieścisz ogniotrwały pojemnik z wodą, ciasto będzie bardziej soczyste
- aby ciasto nie przypaliło się na wierzchu, przykryj je papierem do pieczenia