ciasto Aleksandra na ciasto
skład / składniki
12
porcje:
metoda gotowania
najpierw lekko ubij jajka trzepaczką lub użyj miksera. Ubij również żółtka osobno. Wprowadzamy je do masy jajecznej. Dodaj kawałki miękkiego masła, drożdże, cukier. Wlej ciepłe mleko i dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno być jednorodne. Umieść miskę ciasta na noc.
rano zagnieść ciasto, wlać koniak, dodać sól, cukier waniliowy, rodzynki na parze i mąkę. Zanurz palce w oleju roślinnym i delikatnie zagnieść ciasto. Powinien być miękki i lepki. W żadnym wypadku ciasto nie powinno być strome. Odstaw ciasto na 30 minut do wyrośnięcia.
a teraz możesz z nim pracować. Z ciasta Aleksandra można przygotować słodkie bułeczki i ciasta. Ale najlepsze są oczywiście ciasta wielkanocne.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g