Samsa Lazy
skład / składniki
15
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Mięso przewinąć przez maszynę do mięsa.
Krok 2:

Drobno posiekaj cebulę.
Krok 3:

Sól, pieprz i dobrze zagnieść mięso mielone.
Krok 4:

Schłodzoną margarynę zetrzeć na tarce, wymieszać z przesianą mąką.
Krok 5:

Potrzyj rękami
Krok 6:

Ubij kefir z jajkami, dodaj mąkę i margarynę.
Krok 7:

Na koniec dodaj sodę z octem i solą.
Krok 8:

Włóż ciasto do lodówki na 1 godzinę. Z ciasta zrobić kiełbasę.
Krok 9:

Pokrój na małe kawałki.
Krok 10:

Następnie uformuj kulki wielkości małych jabłek.
Krok 11:

Zwiń każdą kulkę w cienką tortillę. Połóż mięso mielone na środku każdego ciasta.
Krok 12:

Delikatnie ściśnij krawędzie.
Krok 13:

Połóż gotowe bukszpany na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia, posmaruj je ubitymi żółtkami.
Krok 14:

I posyp sezamem.
Krok 15:

Piec w rozgrzanym piekarniku na średnim ogniu przez 35-40 minut. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g

