Samsa Lazy

to jest przepis tatarski w uproszczonej wersji. Bardzo smaczne danie! . Spróbować
NatusikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 9 g
tłuszcze 42 % 21 g
węglowodany 40 % 20 g
302 kcal
IG: 10 / 0 / 90

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Mięso przewinąć przez maszynę do mięsa.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Drobno posiekaj cebulę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Sól, pieprz i dobrze zagnieść mięso mielone.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Schłodzoną margarynę zetrzeć na tarce, wymieszać z przesianą mąką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Potrzyj rękami

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ubij kefir z jajkami, dodaj mąkę i margarynę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na koniec dodaj sodę z octem i solą.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż ciasto do lodówki na 1 godzinę. Z ciasta zrobić kiełbasę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pokrój na małe kawałki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie uformuj kulki wielkości małych jabłek.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zwiń każdą kulkę w cienką tortillę. Połóż mięso mielone na środku każdego ciasta.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Delikatnie ściśnij krawędzie.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Połóż gotowe bukszpany na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia, posmaruj je ubitymi żółtkami.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    I posyp sezamem.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Piec w rozgrzanym piekarniku na średnim ogniu przez 35-40 minut. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy