ciasteczka Arnal Armand z czekoladą

niesamowicie pyszne ciasteczka od francuskiego mistrza! Gorzka czekolada i sól morska, orzechy i odrobina Francji.
FichkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 6 g
tłuszcze 33 % 28 g
węglowodany 60 % 50 g
467 kcal
IG: 4 / 0 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Zmiękczone masło, na wolnych obrotach mieszaj, aż będzie kremówka. Dodaj orzechy, czekoladę (posiekaj lub zetrzyj czekoladę na małe kawałki, takie jak kropla), cukier - wszystko wymieszaj na wolnych obrotach i powoli dodaj mąkę. Wlać jajka pojedynczo, na samym końcu dodać sól. Ciasto powinno wyglądać tak

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ważne! Długo nie przeszkadzać. Pozostaw masę luźną. Sól nie powinna się rozpuszczać. Z ciasta uformować kulki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w dużej odległości od siebie, ciastka opadną podczas pieczenia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozgrzej piekarnik do 200 gr. Czas pieczenia 15-18 minut. I ciesz się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Orzeszki bukowe - 568   kcal/100g
  • Pinia - 635   kcal/100g
  • Orzechy cedrowe - 620   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Czekolada gorzka - 539   kcal / 100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g

Podobne przepisy