skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Produkty do przygotowania ciasta: mleko, mąka, cukier, margaryna (lub masło), jajko, suche drożdże i kłusownik, cukier waniliowy.
Krok 2:
W 0.5 szklanki ciepłego mleka (nie gorącego!) wsypujemy 10 gr. suche drożdże, 1 łyżka. cukier i 2 łyżki.mąka. Wymieszaj, przykryj szmatką (biorę zwykłą serwetkę stołową) i odstaw na 15 minut, aby drożdże pasowały. Lepiej zrobić to natychmiast w naczyniu, w którym wyrabiasz ciasto. Wziąłem 3-litrową miskę.
Krok 3:
Stopić 200 gr.margaryny lub masła. Niech trochę ostygnie.
Krok 4:
Drożdże podeszły.
Krok 5:
W misce z drożdżami dodaj jajko, pozostały cukier (0,5 łyżki Bez 1 łyżki, którą wsypaliśmy do mleka z drożdżami), cukier waniliowy i stopioną schłodzoną margarynę. Mieszać.
Krok 6:
Przesiać 500 gr. mąka wraz z 2 łyżeczkami.proszek do pieczenia. Dodając do ciasta, dobrze zagniataj, aż będzie gładka. Ciasto jest miękkie, elastyczne, bardzo przyjemne. Rozłóż na stole (na desce, matie silikonowej), przykryj miską i pozostaw na 30 minut.
Krok 7:
Gdy ciasto pasuje, przygotuj kruszonkę. Aby to zrobić, w misce pocieramy widelcem 40 g. miękkie masło z 1/2 łyżki cukru i 1/4 łyżeczki cukru waniliowego.
Krok 8:
Tutaj wlej 1/2 łyżki-na mąkę, wymieszaj.
Krok 9:
Zwijamy & quot; kiełbasę & quot;, zawijamy ją w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki.
Krok 10:
Podziel ciasto na 4 równe części. Wskazane jest użycie wagi. Każdy kawałek, który miałem, ważył ~230gr.
Krok 11:
Zaczynamy & quot; zbierać & quot; ciasto. Do nadzienia miałem dżem wiśniowy. Możesz wziąć dowolny, a także dżem lub gęsty dżem.
Krok 12:
Rozwałkuj każdą bułkę ciasta na warstwę 20x30 cm.
Krok 13:
Przenieś na blachę do pieczenia pokrytą papierem do pieczenia lub na matę silikonową. Posmaruj dżemem.
Krok 14:
Rozwałkuj drugą warstwę ciasta. Rozłóż na pierwszym. Posmaruj dżemem. Robimy to ze wszystkimi kawałkami ciasta.Warstwy ciasta powinny mieć ten sam rozmiar. Nie musisz ich ze sobą łączyć. Po prostu rozłóż jeden na drugim, posmaruj każdy nadzieniem.
Krok 15:
Górna warstwa ciasta nie jest jeszcze pokryta dżemem. Nakłuwamy widelcem, aby ciasto nie pęczniało podczas pieczenia. Ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu na 30 minut.
Krok 16:
Czasami w mieszkaniu trudno jest znaleźć ciepłe miejsce do podniesienia ciasta. Postępuję w następujący sposób. Rozgrzewam piekarnik do 200 stopni. Następnie wyłączam Gaz. Na pół minuty otwieram drzwi. Wkładam blachę do pieczenia z ciastem do wyłączonego piekarnika. Zamykam drzwi. I przez okno w piekarniku śledzę proces. Tak mi się podniósł.
Krok 17:
Przykryj wierzch ciasta dżemem.
Krok 18:
Wyjmujemy mrożoną do Streusel & quot; kiełbasę & quot; ciasta. Pocieramy na grubej tarce.
Krok 19:
Przykryj kruszonką cały wierzch ciasta. Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze t180 stopni. 25-30 minut na złoty kolor.
Krok 20:
Ciasto całkowicie ostygnie. Następnie przyciąć krawędzie równomiernie, aby utworzyć prostokąt.
Krok 21:
Pokrój ciasto na porcje. Mam ich 20 sztuk.
to niezwykłe, bardzo smaczne ciasto. Wykorzystuje dwa rodzaje proszku do pieczenia: drożdże i proszek do pieczenia ciasta. Wygląda jak kruche, ale delikatniejsze. Coś pomiędzy kruchym a drożdżowym. Przepis na ten test wymyślił Węgierski kucharz E. Gerbo w XVIII wieku. Do naszych czasów dotarło kilka wariantów tego testu. Przedstawiony tutaj jest jednym z nich. Chodzi o ciasto, a nie ciasto. Samo ciasto jest nadziewane dżemem morelowym i orzechami, a wierzch jest pokryty warstwą polewy czekoladowej.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Dżem morelowy - 242 kcal/100g
- Powidło - 250 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g