ciasto z dżemem z ciasta Gerbeau

słynne ciasto w uproszczonej wersji na domowe przyjęcie herbaciane). Prostsza wersja ciasta Gerbeau. Bez lukru i orzechów. Bardzo lubię ciasto tego wspaniałego cukiernika. Praca z nim jest łatwa i przyjemna. Ale nie zawsze w domu są dwie tabliczki gorzkiej czekolady na glazurę, a tych, którzy chcą kłuć orzechy, nie zawsze znajdziesz. W jednym z tych momentów postanowiłem zrobić ciasto z tego ciasta po prostu z dżemem, który był pod ręką.
MarishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 5 g
tłuszcze 18 % 13 g
węglowodany 75 % 55 g
354 kcal
IG: 2 / 2 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty do przygotowania ciasta: mleko, mąka, cukier, margaryna (lub masło), jajko, suche drożdże i kłusownik, cukier waniliowy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W 0.5 szklanki ciepłego mleka (nie gorącego!) wsypujemy 10 gr. suche drożdże, 1 łyżka. cukier i 2 łyżki.mąka. Wymieszaj, przykryj szmatką (biorę zwykłą serwetkę stołową) i odstaw na 15 minut, aby drożdże pasowały. Lepiej zrobić to natychmiast w naczyniu, w którym wyrabiasz ciasto. Wziąłem 3-litrową miskę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Stopić 200 gr.margaryny lub masła. Niech trochę ostygnie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Drożdże podeszły.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W misce z drożdżami dodaj jajko, pozostały cukier (0,5 łyżki Bez 1 łyżki, którą wsypaliśmy do mleka z drożdżami), cukier waniliowy i stopioną schłodzoną margarynę. Mieszać.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przesiać 500 gr. mąka wraz z 2 łyżeczkami.proszek do pieczenia. Dodając do ciasta, dobrze zagniataj, aż będzie gładka. Ciasto jest miękkie, elastyczne, bardzo przyjemne. Rozłóż na stole (na desce, matie silikonowej), przykryj miską i pozostaw na 30 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gdy ciasto pasuje, przygotuj kruszonkę. Aby to zrobić, w misce pocieramy widelcem 40 g. miękkie masło z 1/2 łyżki cukru i 1/4 łyżeczki cukru waniliowego.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Tutaj wlej 1/2 łyżki-na mąkę, wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zwijamy & quot; kiełbasę & quot;, zawijamy ją w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podziel ciasto na 4 równe części. Wskazane jest użycie wagi. Każdy kawałek, który miałem, ważył ~230gr.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zaczynamy & quot; zbierać & quot; ciasto. Do nadzienia miałem dżem wiśniowy. Możesz wziąć dowolny, a także dżem lub gęsty dżem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozwałkuj każdą bułkę ciasta na warstwę 20x30 cm.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Przenieś na blachę do pieczenia pokrytą papierem do pieczenia lub na matę silikonową. Posmaruj dżemem.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Rozwałkuj drugą warstwę ciasta. Rozłóż na pierwszym. Posmaruj dżemem. Robimy to ze wszystkimi kawałkami ciasta.Warstwy ciasta powinny mieć ten sam rozmiar. Nie musisz ich ze sobą łączyć. Po prostu rozłóż jeden na drugim, posmaruj każdy nadzieniem.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Górna warstwa ciasta nie jest jeszcze pokryta dżemem. Nakłuwamy widelcem, aby ciasto nie pęczniało podczas pieczenia. Ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu na 30 minut.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Czasami w mieszkaniu trudno jest znaleźć ciepłe miejsce do podniesienia ciasta. Postępuję w następujący sposób. Rozgrzewam piekarnik do 200 stopni. Następnie wyłączam Gaz. Na pół minuty otwieram drzwi. Wkładam blachę do pieczenia z ciastem do wyłączonego piekarnika. Zamykam drzwi. I przez okno w piekarniku śledzę proces. Tak mi się podniósł.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Przykryj wierzch ciasta dżemem.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Wyjmujemy mrożoną do Streusel & quot; kiełbasę & quot; ciasta. Pocieramy na grubej tarce.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Przykryj kruszonką cały wierzch ciasta. Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze t180 stopni. 25-30 minut na złoty kolor.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Ciasto całkowicie ostygnie. Następnie przyciąć krawędzie równomiernie, aby utworzyć prostokąt.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Pokrój ciasto na porcje. Mam ich 20 sztuk.

to niezwykłe, bardzo smaczne ciasto. Wykorzystuje dwa rodzaje proszku do pieczenia: drożdże i proszek do pieczenia ciasta. Wygląda jak kruche, ale delikatniejsze. Coś pomiędzy kruchym a drożdżowym. Przepis na ten test wymyślił Węgierski kucharz E. Gerbo w XVIII wieku. Do naszych czasów dotarło kilka wariantów tego testu. Przedstawiony tutaj jest jednym z nich. Chodzi o ciasto, a nie ciasto. Samo ciasto jest nadziewane dżemem morelowym i orzechami, a wierzch jest pokryty warstwą polewy czekoladowej.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 242   kcal/100g
  • Powidło - 250   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy