biszkopt kokosowy Dacuaz

delikatne pachnące ciasto dla miłośników kokosa. Smaczne i zdrowe! To ciasto jest niezwykłe w smaku dzięki oryginalnemu połączeniu kokosa, twarogu i nadzienia truskawkowego. Może ozdobić świąteczny stół. Nadaje się również na przyjęcie dla dzieci, ale musisz mieć pewność, że dzieci nie są uczulone na składniki potraw. Wykonanie tego ciasta jest nieco pracochłonne, ale wcale nie jest trudne i interesujące. Zasadniczo taki biszkopt kokosowy nie rośnie bardzo wysoko, więc prawie zawsze jest uzupełniany kremem lub jakimś oryginalnym nadzieniem. Ale jeśli chcesz, aby ciasto okazało się wyższe, weź formę o średnicy 20-21 cm, wziąłem większą formę o średnicy, więc biszkopt nie był bardzo wysoki, ale mimo to bardzo smaczny. Będę gotować Dacuaz i dalej. Przepis, który zaproponowałem, można uznać za podstawowy. Widziałem to ciasto z różnymi kremami i nadzieniami, co jest przyjemne, ponieważ możesz eksperymentować z tym w wolnym czasie. Czasami do ciasta, oprócz mąki kokosowej, dodaje się mąkę migdałową.
mama słodyczeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 8 g
tłuszcze 29 % 13 g
węglowodany 53 % 24 g
246 kcal
IG: 13 / 0 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty do biszkoptu kokosowy Dakoise. Przesiej mąkę pszenną. Wiórki kokosowe za pomocą młynka do kawy mielimy na mąkę w następujący sposób - w trybie "puls": naciśnij-zwolnij-wstrząśnij. Powstałą mąkę kokosową można również przesiać przez sito z dużymi otworami. Białka należy najpierw oddzielić i dobrze schłodzić w lodówce (mam je po upieczeniu ciast wielkanocnych).

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj mąkę kokosową do mąki pszennej. Dokładnie wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij białko solą, aż będzie białe. Dodaj cukier.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubij masę białkową do stabilnych szczytów.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Delikatnie dodaj przesiane suche składniki i mieszaj mieszaninę ruchami od góry do dołu, aż będzie gładka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wytnij okrąg z pergaminu o średnicy równej dnie naczynia do pieczenia, połóż go na dnie, posmaruj olejem. Ciasto układamy w formie: środek ciasta powinien być nieco niższy, a bok powinien być wyższy. Możesz umieścić masę kokosową w torbie cukierniczej z okrągłą dyszą 12-14 mm i przesuwając się od środka spiralnie, posadzić dno podstawy, a następnie boki. W przypadku boków masę sadzimy dużymi kulkami.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Piec biszkopt kokosowy przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto powinno trochę wyrosnąć i zarumienić się, ale mimo to pozostać miękkie, ponieważ jest to biszkopt, a nie beza. Nie wysuszaj go! Wyjmujemy biszkopt z piekarnika, schładzamy. Ostrym cienkim nożem rysujemy wzdłuż krawędzi formy i usuwamy z niej biszkopt.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Produkty do przygotowania nadzienia truskawkowego. Przesiej skrobię. Truskawki bierzemy świeże lub rozmrażamy zamrożone.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Namocz żelatynę w niewielkiej ilości gorącej wody, dokładnie wymieszaj i pozwól jej całkowicie się rozpuścić.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Truskawki są mielone za pomocą blendera zanurzeniowego, można je przetrzeć przez sito. Dodaj cukier i skrobię do przecieru truskawkowego, dobrze wymieszaj. Kładziemy tłuczone ziemniaki na ogniu, gotujemy skrobię.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Usuń masę z ognia, dodaj żelatynę, która już całkowicie się rozpuściła, wymieszaj, aż będzie gładka, ostudź.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wypełnij nadzienie wgłębieniem na środku ciasta. Ale jeśli nagle ciasto okaże się z niewystarczająco wysokim bokiem , w środku biszkoptu ostrożnie zarysowujemy okrąg bardzo ostrym nożem i wybieramy ciasto o głębokości kilku milimetrów, tworząc w ten sposób wgłębienie na nadzienie truskawkowe. Biszkopt wysyłamy do zamrażarki na 15-20 minut, aby przyspieszyć stwardnienie nadzienia i szybciej kontynuować dalszy montaż ciasta.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Produkty do robienia kremów. Śmietana i twaróg powinny być dobrze schłodzone.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Twarożek przebijamy zanurzalnym blenderem z cukrem i wanilią do uzyskania gładkiej konsystencji.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Osobno ubij śmietanę w mocno schłodzonym pojemniku na stabilne szczyty.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Połącz kilka łyżek twarogu ze śmietaną, delikatnie wymieszaj. Stopniowo łączymy cały pozostały twaróg z masą twarogową i wysyłamy gotowy krem do lodówki na 20-30 minut. Krem można utrwalić specjalnym zagęszczaczem, jeśli w pomieszczeniu jest gorąco i podejrzewa się, że krem lekko unosi się w temperaturze pokojowej.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Rozłóż schłodzony krem w torbie cukierniczej z dyszą, która najbardziej Ci się podoba, i umieść krem na obwodzie ciasta, zaczynając od różowego środka. Miałem wystarczająco dużo kremu, aby pokryć tylko ten środek. I możesz zrobić trochę więcej kremu i pokryć nim całą powierzchnię ciasta. W takim przypadku lepiej nie rozprowadzać całego kremu na raz w torbie cukierniczej. Wykonujemy osadzanie kremu na cieście w 2-3 wypełnieniach, a przed tym lekko schładzamy ręce w zimnej wodzie.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Ponownie lekko schłodzić ciasto w zamrażarce (10-15 minut), wyjąć i udekorować według własnych upodobań. Polałam go rozpuszczoną czekoladą. To wszystko, ciasto jest gotowe, poczęstuj się!

w oryginale Dacquoise (dacquoise) to ciasto pochodzące z południowo - zachodniej Francji. Nazwa pochodzi od fr. dacquois - oznacza pochodzący z miasta Dax (Dax to małe miasto w południowo-zachodniej Francji).




we współczesnym świecie sztuki cukierniczej dacuaz jest jednym z najczęstszych rodzajów herbatników i jest używany jako warstwa pośrednia w wielu ciastach. W rzeczywistości dacuaz to beza o porowatej strukturze biszkoptu-tj. Na Zewnątrz biszkopt jest chrupiący jak beza (beza), a wewnątrz pozostaje miękki i lekko wilgotny.









głównymi składnikami dacuaz są zmielone orzechy i białka jaj. Białka ubija się z cukrem w gęstą bezę, a następnie delikatnie miesza z przesianą wcześniej mieszanką mąki migdałowej, mąki pszennej i cukru pudru. Aby nadać różne odcienie smaku, do ciasta biszkoptowego dodaje się różne dodatki smakowe i aromatyczne: wióry kokosowe, pasty orzechowe i praliny, proszek kakaowy, ekstrakt waniliowy. Dzięki dużej ilości bezy, małej zawartości mąki i braku żółtka biszkopt jest bardzo lekki i przewiewny. Z reguły biszkopt piecze się bardzo cienką warstwą 2,5 - 3,5 mm i z powodzeniem łączy się z większością kremów, musów i nadzień owocowych.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wiórki kokosowe - 592   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy