skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Roztop masło.
Krok 2:
Zetrzyj sery na grubej tarce i wymieszaj.
Krok 3:
Zagnieść ciasto z mąki, 2 szklanki ciepłej wody, jajek i soli. Powinien być fajny, ale nie za bardzo - aby można go było cienko rozwałkować.
Krok 4:
W ten sposób.
Krok 5:
Podziel ciasto na 9 części, (dostałem 6 warstw, nie pasowało już do formy) posyp powierzchnię roboczą mąką i zwiń pierwszą część w cienką "pieluchę" - staraj się nie rozerwać. Połóż pierwszą warstwę na natłuszczonym naczyniu do pieczenia - powinna zwisać z krawędzi.
Krok 6:
W dużym rondlu z szerokim dnem zagotuj wodę do gotowania ciasta. Dodaj sól i łyżkę oleju roślinnego do wrzącej wody. Umieść miskę zimnej wody pod kranem. Bardzo ostrożnie weź drugą warstwę rozwałkowanego ciasta i zanurz we wrzącej wodzie na 1-2 minuty.
Krok 7:
Po ugotowaniu ciasta delikatnie zgarnij durszlak i zanurz w misce z zimną wodą. Wyjmij i połóż na czystym ręczniku-pozostaw do wyschnięcia .
Krok 8:
Następnie ułóż całość na blasze do pieczenia i równomiernie rozłóż fałdy. Za pomocą pędzla posmaruj warstwę ciasta roztopionym masłem. Rozwałkowałem ciasto nie tak cienko, jak powinno. To moja pomyłka.
Krok 9:
Powtórz procedurę z rozwałkowaniem, gotowaniem, chłodzeniem, suszeniem, układaniem i smarowaniem ciasta. Posyp każdą warstwę startym serem. Nie zapomnij zrobić fałd z ciasta!
Krok 10:
Rozwałkuj najwyższą warstwę, aby była większa niż reszta i nie gotuj, po prostu ułóż.
Krok 11:
Użyj noża, aby przyciąć dolną warstwę ciasta wzdłuż krawędzi formy, a górną ostrożnie wsuń nożem do środka, aby uszczelnił krawędzie.
Krok 12:
Pokrój achmę na równe kwadratowe kawałki, a następnie polej pozostałym masłem i posmaruj masłem górną warstwę ciasta. Wstaw formę do lodówki na 30 minut.
Krok 13:
Upiec achmę podgrzaną do 180 gr. piekarnik do złotego koloru, 40 minut. Podawaj na gorąco.
Krok 14:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Ser solankowy - 355 kcal/100g