achma dwa sery

ten przepis dostałem od mojej ulubionej gruzińskiej dziewczyny! Chcę cię również zadowolić tym daniem! Jest niesamowicie pyszny!!! Najczęściej achma jest nadziewana serem, ale istnieją odmiany mięsa, grzybów, tarhuna, a następnie otwiera się przestrzeń dla wyobraźni kucharza. Ze względu na trudność w przygotowaniu achma jest uważana za danie świąteczne.
NatusikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 15 g
tłuszcze 30 % 20 g
węglowodany 48 % 32 g
360 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Roztop masło.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zetrzyj sery na grubej tarce i wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zagnieść ciasto z mąki, 2 szklanki ciepłej wody, jajek i soli. Powinien być fajny, ale nie za bardzo - aby można go było cienko rozwałkować.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W ten sposób.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podziel ciasto na 9 części, (dostałem 6 warstw, nie pasowało już do formy) posyp powierzchnię roboczą mąką i zwiń pierwszą część w cienką "pieluchę" - staraj się nie rozerwać. Połóż pierwszą warstwę na natłuszczonym naczyniu do pieczenia - powinna zwisać z krawędzi.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W dużym rondlu z szerokim dnem zagotuj wodę do gotowania ciasta. Dodaj sól i łyżkę oleju roślinnego do wrzącej wody. Umieść miskę zimnej wody pod kranem. Bardzo ostrożnie weź drugą warstwę rozwałkowanego ciasta i zanurz we wrzącej wodzie na 1-2 minuty.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po ugotowaniu ciasta delikatnie zgarnij durszlak i zanurz w misce z zimną wodą. Wyjmij i połóż na czystym ręczniku-pozostaw do wyschnięcia .

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie ułóż całość na blasze do pieczenia i równomiernie rozłóż fałdy. Za pomocą pędzla posmaruj warstwę ciasta roztopionym masłem. Rozwałkowałem ciasto nie tak cienko, jak powinno. To moja pomyłka.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Powtórz procedurę z rozwałkowaniem, gotowaniem, chłodzeniem, suszeniem, układaniem i smarowaniem ciasta. Posyp każdą warstwę startym serem. Nie zapomnij zrobić fałd z ciasta!

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozwałkuj najwyższą warstwę, aby była większa niż reszta i nie gotuj, po prostu ułóż.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Użyj noża, aby przyciąć dolną warstwę ciasta wzdłuż krawędzi formy, a górną ostrożnie wsuń nożem do środka, aby uszczelnił krawędzie.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Pokrój achmę na równe kwadratowe kawałki, a następnie polej pozostałym masłem i posmaruj masłem górną warstwę ciasta. Wstaw formę do lodówki na 30 minut.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Upiec achmę podgrzaną do 180 gr. piekarnik do złotego koloru, 40 minut. Podawaj na gorąco.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Ser solankowy - 355   kcal/100g

Podobne przepisy