klasyczny krem brulee

pyszna, niesamowicie pyszna uczta! I tak postanowiłem zrobić klasyczny Crème brulee...Co ci powiedzieć?..To teraz nasz jeden z najbardziej lubianych deserów!!! Smak jest niesamowicie niesamowity))! Gotowanie jest bardzo łatwe. Aby uniknąć smaku gotowanego jajka, żółtka z cukrem należy bardzo dobrze ubić. Śmietankę należy przyjmować o maksymalnej zawartości tłuszczu. I wskazane jest posiadanie palnika do zrobienia Skórki karmelowej)), jeśli nie, możesz umieścić go w piekarniku pod grillem i monitorować proces, aby powstała skorupa)
AngelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 54 % 7 g
węglowodany 38 % 5 g
90 kcal
IG: 17 / 0 / 83

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty. Weź tylko żółtka z jajek) natychmiast podgrzej wodę, potrzebujemy wrzącej wody.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Oddziel żółtka od białek, dodaj cukier do żółtek i ubij mikserem. Białka się nie przydadzą. Możesz użyć ich w innych wypiekach.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podczas ubijania żółtek usuń środek strąka wanilii lub dodaj cukier waniliowy (lub nalewkę waniliową) do śmietany, podgrzej ogień, ale nie gotuj! Jak zobaczysz oznaki wrzenia, natychmiast zdejmij z ognia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie wlej gorącą śmietanę cienkim strumieniem, nie przestając ubijać żółtek cukrem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wszystko dobrze ubijamy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie masę należy przecedzić przez sito, aby nie było grudek. Ustawiamy piekarnik na 150 stopni.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Jeśli na wierzchu jest pianka, zdejmij ją.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie wlej masę do ceramicznych foremek do porcji, nie sięgając do góry gdzieś 1-1,5 cm. Formy wkładamy do blachy do pieczenia i bardzo ostrożnie wlewamy do niej wrzącą wodę, aby woda dotarła do środka form. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 50 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Oto nasz krem brulee. Musisz wyjąć z blachy do pieczenia, ostudzić i wstawić do lodówki na 6-8 godzin. Lepiej nawet na jeden dzień. W tym czasie krem ustabilizuje się jeszcze lepiej i stanie się bardzo smaczny.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Oto dobrze schłodzony krem brulee.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przed podaniem musisz zrobić karmelową skórkę-to & quot; wizytówka & quot; creme brulee. Aby to zrobić, wlej 1 łyżeczkę cukru do każdej formy, rozprowadź równomiernie-po prostu przekręć formę w dłoniach pod kątem, cukier dobrze się rozprowadzi.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Bierzemy palnik, włączamy minimum i topimy cukier. Okazuje się, że skorupa. Jeśli nie ma palnika-włącz grill i umieść kokilki pod grillem w piekarniku, tylko kontroluj, aby nie przypalić cukru.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Udekoruj miętą i truskawkami) oto takie piękno, które mamy)

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Krem brulee jest bardzo delikatny w smaku, a skórka karmelowa jest szczytem błogości)) Twoi krewni, goście będą zachwyceni, uwierz mi! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wanilia - 288   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal / 100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • 40% - 362   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g

Podobne przepisy