ciasto zgniłe kikut po prostu objadanie się

ciasto zgniłe kikut jest cudownie delikatnym i niskokalorycznym produktem. Oryginalny smak suszonych owoców zachwyca świeżością. Szczególnie ciasto & quot; Zepsuty kikut & quot; lubi dzieci. Brak konserwantów i barwników pozwala przypisać go dietetycznemu przysmakowi.
Jedzenie na dobreAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 22 % 13 g
węglowodany 70 % 42 g
297 kcal
IG: 17 / 0 / 83

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować ciasto, przesiej mąkę przez sito.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj lekko zmiękczone masło do przesianej mąki i posiekaj mieszaninę nożem. Wymieszaj śmietanę, jajko i cukier w osobnej misce. Tutaj dodajemy okruchy mąki i masła, a także sodę gaszoną octem. Ponownie wymieszaj wszystkie składniki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rękami doprowadź ciasto do miękkości.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Aby uniknąć pękania, włóż ciasto do plastikowej torby i włóż do lodówki na 30 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Żelatynę zalać zimną wodą odstawić na 10 minut i podgrzać do całkowitego rozpuszczenia. Ale nie gotujemy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Aby przygotować krem, połącz śmietanę, cukier i schłodzoną żelatynę. Ubij wszystkie składniki mikserem przez 2-3 minuty i wstaw do lodówki do spożycia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyjmij ciasto z lodówki, podziel je na 6 części.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozwałkuj każdy kawałek ciasta cienko, o grubości około 2-3 mm.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na każdą rozwałkowaną warstwę ciasta rozprowadzamy wstępnie przygotowane nadzienie z posiekanych suszonych moreli, daktyli i suszonych śliwek. 2 warstwy z każdego składnika.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przekręć przygotowane talerze ciasta w bułki. Okazuje się, że 6 rolek.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Układamy gotowe bułki na blasze do pieczenia, pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około pół godziny w temperaturze 180*.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wyrównaj krawędzie upieczonych bułek i pokrój na równe części o długości 3-4 centymetrów na gorąco. Powstałe resztki zamieniamy w okruchy i wykorzystujemy do dekoracji ciasta.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Nasmaruj dno cylindrycznego kształtu niewielką ilością kremu i rozłóż rolki pionowo tak mocno, jak to możliwe.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ułożona pierwsza warstwa jest obficie nasączona kremem i posypana posiekanym orzechem włoskim. Podobnie układamy kolejne warstwy kawałków, napełniamy kremem i wkładamy do lodówki na 5-6 godzin do impregnacji. W zależności od wielkości formy można uzyskać dwie lub trzy warstwy.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Wyjmujemy ciasto z lodówki, posypujemy je orzechami na wierzchu, a po bokach pokruszonymi okruchami ciasta biszkoptowego.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Z daktyli możesz zrobić figurki grzybów. Z jednej daty - noga, a jeśli pokroisz datę wzdłuż na pół bez cięcia do końca i rozwiniesz, otrzymasz kapelusz.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Nasze ciasto" zepsuty pień " z suszonymi owocami jest gotowe. Podajemy ten wykwintny przysmak do herbaty, kawy, dzieci mogą zaoferować pachnące kakao i cieszyć się jego niesamowitym smakiem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Daktyle - 290   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Suszone morele - 215   kcal/100g
  • Uruk - 290   kcal/100g
  • Brzoskwinie suszone - 254   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy