skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować ciasto, przesiej mąkę przez sito.
Krok 2:
Dodaj lekko zmiękczone masło do przesianej mąki i posiekaj mieszaninę nożem. Wymieszaj śmietanę, jajko i cukier w osobnej misce. Tutaj dodajemy okruchy mąki i masła, a także sodę gaszoną octem. Ponownie wymieszaj wszystkie składniki.
Krok 3:
Rękami doprowadź ciasto do miękkości.
Krok 4:
Aby uniknąć pękania, włóż ciasto do plastikowej torby i włóż do lodówki na 30 minut.
Krok 5:
Żelatynę zalać zimną wodą odstawić na 10 minut i podgrzać do całkowitego rozpuszczenia. Ale nie gotujemy.
Krok 6:
Aby przygotować krem, połącz śmietanę, cukier i schłodzoną żelatynę. Ubij wszystkie składniki mikserem przez 2-3 minuty i wstaw do lodówki do spożycia.
Krok 7:
Wyjmij ciasto z lodówki, podziel je na 6 części.
Krok 8:
Rozwałkuj każdy kawałek ciasta cienko, o grubości około 2-3 mm.
Krok 9:
Na każdą rozwałkowaną warstwę ciasta rozprowadzamy wstępnie przygotowane nadzienie z posiekanych suszonych moreli, daktyli i suszonych śliwek. 2 warstwy z każdego składnika.
Krok 10:
Przekręć przygotowane talerze ciasta w bułki. Okazuje się, że 6 rolek.
Krok 11:
Układamy gotowe bułki na blasze do pieczenia, pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około pół godziny w temperaturze 180*.
Krok 12:
Wyrównaj krawędzie upieczonych bułek i pokrój na równe części o długości 3-4 centymetrów na gorąco. Powstałe resztki zamieniamy w okruchy i wykorzystujemy do dekoracji ciasta.
Krok 13:
Nasmaruj dno cylindrycznego kształtu niewielką ilością kremu i rozłóż rolki pionowo tak mocno, jak to możliwe.
Krok 14:
Ułożona pierwsza warstwa jest obficie nasączona kremem i posypana posiekanym orzechem włoskim. Podobnie układamy kolejne warstwy kawałków, napełniamy kremem i wkładamy do lodówki na 5-6 godzin do impregnacji. W zależności od wielkości formy można uzyskać dwie lub trzy warstwy.
Krok 15:
Wyjmujemy ciasto z lodówki, posypujemy je orzechami na wierzchu, a po bokach pokruszonymi okruchami ciasta biszkoptowego.
Krok 16:
Z daktyli możesz zrobić figurki grzybów. Z jednej daty - noga, a jeśli pokroisz datę wzdłuż na pół bez cięcia do końca i rozwiniesz, otrzymasz kapelusz.
Krok 17:
Nasze ciasto" zepsuty pień " z suszonymi owocami jest gotowe. Podajemy ten wykwintny przysmak do herbaty, kawy, dzieci mogą zaoferować pachnące kakao i cieszyć się jego niesamowitym smakiem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Daktyle - 290 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Suszone morele - 215 kcal/100g
- Uruk - 290 kcal/100g
- Brzoskwinie suszone - 254 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g