zapiekanka z brokułami z pieczarkami i serem

mnóstwo korzyści w jednej porcji zapiekanki z brokułów! Brokuły są bardzo zdrowe, a także niskokaloryczne. Ta kapusta zawiera dużą ilość witamin i minerałów. Jedz dla zdrowia!
LubawaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 9 g
tłuszcze 42 % 11 g
węglowodany 23 % 6 g
160 kcal
IG: 29 / 0 / 71

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Gotuj kapustę brokułową w osolonej wodzie do połowy ugotowanej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podziel na kwiatostany, ułóż w ogniotrwałej formie, równomiernie rozprowadzając na dnie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Grzyby dokładnie opłucz pod zimną bieżącą wodą, pokrój w plastry lub ćwiartki. Umieść pieczarki w formie, na wierzchu kapusty. Skrop wszystko olejem roślinnym.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    5 jaj kurzych ubij 0,5 szklanki mleka, sól do smaku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj przesianą mąkę (w częściach, aby nie tworzyły się grudki), wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj starty ser (odłóż niewielką ilość sera, aby posypać zapiekankę na wierzchu), wymieszaj widelcem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej brokuły i grzyby na powstałe ciasto.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Posyp pozostałym (wcześniej odłożonym) startym serem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Owinąć formę folią lub przykryć. Piec zapiekankę z brokułów z grzybami i serem w piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez około 30 minut. Przed podaniem lekko ostudź zapiekankę z kapusty. Pokrój porcje i podawaj. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Brokuły - 33   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy