Wielkanocne bułeczki z kremem i morelami

oryginalne bułeczki Wielkanocne uzupełnią świąteczny stół! Super! Klasa! To są słowa, które zabrzmią pod adresem Twoich Wielkanocnych bułeczek. W końcu są tak podobne do jajecznicy, zwłaszcza moreli, które z daleka przypominają żółtka. Pachnące, pyszne bułeczki ozdobią świąteczny stół i przypadną do gustu absolutnie wszystkim, od małych do dużych.
katiuszka-sernikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 6 g
tłuszcze 27 % 13 g
węglowodany 60 % 29 g
252 kcal
IG: 14 / 3 / 83

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    W przypadku kremu zaleca się przyjmowanie skrobi kukurydzianej, ale czasami może być trudno ją kupić, dlatego dozwolone jest stosowanie skrobi ziemniaczanej. Rozpuść skrobię w zimnym mleku i gotuj na patelni na minimalnym ogniu. Dodaj cukier i jedno żółtko dużego jajka do mleka. Aktywnie mieszaj krem trzepaczką, aż zacznie gęstnieć i bulgotać.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wyłącz ogień, dodaj wymaganą ilość masła i sok z cytryny. Wymieszaj, posmakuj. Krem powinien być bez grudek, błyszczący, umiarkowanie słodki z subtelnym cytrynowym aromatem. Odstaw patelnię na bok i pozwól kremowi ostygnąć.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotuj morele. Możesz wziąć ze słoika lub mrożone połówki moreli. W sumie potrzebujesz 4 moreli, czyli 8 połówek. Jeśli morele pochodzą ze słoika, połóż je na sicie, aby pozbyć się soku. Jeśli zamrożone-lekko je rozmrozić, jeśli owoce całkowicie się stopią, będą zbyt miękkie i trudne do ułożenia na śmietanie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ciasto ugniata się w głębokiej misce, do której należy przesiać 300 g.mąki najwyższej jakości. Do mąki dodaj proszek do pieczenia, cukier, szczyptę soli i cukier waniliowy. Wymieszaj suchą mieszaninę łyżką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj twaróg do tej samej miski. Lepiej jest użyć suchego domowego twarogu o zawartości tłuszczu 9%. Taki twaróg musi być puszysty, to znaczy zmielić przez sito.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po twarogu dodaj jedno jajko (najlepiej Duże), 5 łyżek mleka i olej roślinny.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ubij mikserem. Ciasto sięgnie po trzepaczki i przyklei się do nich.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyłącz mikser, wyjmij ciasto z trzepaczek i ugniataj je lekko rękami na desce do krojenia, posypując mąką. Ciasto jest przyjemne w dotyku, gładkie, umiarkowanie elastyczne, ale nie ciasne. Nie powinien przyklejać się do rąk.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Z ciasta zwiń wałek o tej samej grubości ze wszystkich stron i pokrój ostrym nożem na 8 równych części.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Z każdej części zwiń kulkę rękami, połóż na pergaminie na blasze do pieczenia i spłaszcz ją. Palcami na środku przyszłej bułki zrób wgłębienie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Umieść łyżkę (lub trochę więcej) kremu w każdym dołku i połóż połówki moreli na środku. Zrób to ze wszystkimi bułkami. Jeśli wszystkie 8 sztuk nie mieści się na blasze do pieczenia - piec w dwóch seriach. Wskazane jest pozostawienie większej wolnej przestrzeni między bułkami, ponieważ będą dobrze rosły w piekarniku.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Bułki gotują się szybko, więc nie wychodź długo z kuchni. Wygląd i zapach powie Ci, że produkty są już gotowe. Ale także kieruj się czasem - 20 minut (+\\\- 5 minut w zależności od charakterystyki piekarnika) to idealny czas na ich przygotowanie.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Gotowe bułki przełożyć na ruszt i lekko ostudzić. Zamknij morele łyżką stołową i posyp produkt cukrem pudrem.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Podawaj na ciepło lub całkowicie schłodzone. Te bułeczki mają wspaniały miękisz, a jeśli następnego dnia podgrzej piekarnik w kuchence mikrofalowej przez dosłownie minutę, możesz pomyśleć, że są tylko z piekarnika, z upałem, z upałem. Poczęstuj swoich bliskich pysznymi wypiekami i Wesołych Świąt!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Morele - 46   kcal/100g
  • Morele w puszkach - 50   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g

Podobne przepisy