skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
W przypadku kremu zaleca się przyjmowanie skrobi kukurydzianej, ale czasami może być trudno ją kupić, dlatego dozwolone jest stosowanie skrobi ziemniaczanej. Rozpuść skrobię w zimnym mleku i gotuj na patelni na minimalnym ogniu. Dodaj cukier i jedno żółtko dużego jajka do mleka. Aktywnie mieszaj krem trzepaczką, aż zacznie gęstnieć i bulgotać.
Krok 2:
Wyłącz ogień, dodaj wymaganą ilość masła i sok z cytryny. Wymieszaj, posmakuj. Krem powinien być bez grudek, błyszczący, umiarkowanie słodki z subtelnym cytrynowym aromatem. Odstaw patelnię na bok i pozwól kremowi ostygnąć.
Krok 3:
Przygotuj morele. Możesz wziąć ze słoika lub mrożone połówki moreli. W sumie potrzebujesz 4 moreli, czyli 8 połówek. Jeśli morele pochodzą ze słoika, połóż je na sicie, aby pozbyć się soku. Jeśli zamrożone-lekko je rozmrozić, jeśli owoce całkowicie się stopią, będą zbyt miękkie i trudne do ułożenia na śmietanie.
Krok 4:
Ciasto ugniata się w głębokiej misce, do której należy przesiać 300 g.mąki najwyższej jakości. Do mąki dodaj proszek do pieczenia, cukier, szczyptę soli i cukier waniliowy. Wymieszaj suchą mieszaninę łyżką.
Krok 5:
Dodaj twaróg do tej samej miski. Lepiej jest użyć suchego domowego twarogu o zawartości tłuszczu 9%. Taki twaróg musi być puszysty, to znaczy zmielić przez sito.
Krok 6:
Po twarogu dodaj jedno jajko (najlepiej Duże), 5 łyżek mleka i olej roślinny.
Krok 7:
Ubij mikserem. Ciasto sięgnie po trzepaczki i przyklei się do nich.
Krok 8:
Wyłącz mikser, wyjmij ciasto z trzepaczek i ugniataj je lekko rękami na desce do krojenia, posypując mąką. Ciasto jest przyjemne w dotyku, gładkie, umiarkowanie elastyczne, ale nie ciasne. Nie powinien przyklejać się do rąk.
Krok 9:
Z ciasta zwiń wałek o tej samej grubości ze wszystkich stron i pokrój ostrym nożem na 8 równych części.
Krok 10:
Z każdej części zwiń kulkę rękami, połóż na pergaminie na blasze do pieczenia i spłaszcz ją. Palcami na środku przyszłej bułki zrób wgłębienie.
Krok 11:
Umieść łyżkę (lub trochę więcej) kremu w każdym dołku i połóż połówki moreli na środku. Zrób to ze wszystkimi bułkami. Jeśli wszystkie 8 sztuk nie mieści się na blasze do pieczenia - piec w dwóch seriach. Wskazane jest pozostawienie większej wolnej przestrzeni między bułkami, ponieważ będą dobrze rosły w piekarniku.
Krok 12:
Bułki gotują się szybko, więc nie wychodź długo z kuchni. Wygląd i zapach powie Ci, że produkty są już gotowe. Ale także kieruj się czasem - 20 minut (+\\\- 5 minut w zależności od charakterystyki piekarnika) to idealny czas na ich przygotowanie.
Krok 13:
Gotowe bułki przełożyć na ruszt i lekko ostudzić. Zamknij morele łyżką stołową i posyp produkt cukrem pudrem.
Krok 14:
Podawaj na ciepło lub całkowicie schłodzone. Te bułeczki mają wspaniały miękisz, a jeśli następnego dnia podgrzej piekarnik w kuchence mikrofalowej przez dosłownie minutę, możesz pomyśleć, że są tylko z piekarnika, z upałem, z upałem. Poczęstuj swoich bliskich pysznymi wypiekami i Wesołych Świąt!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Morele - 46 kcal/100g
- Morele w puszkach - 50 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g