Fiadone

tradycyjne korsykańskie ciasto pieczone na Wielkanoc! Przygotowanie jest bardzo proste, wszystko wymieszane i w piekarniku. Podczas gotowania po całym domu unosi się pyszny waniliowo-cytrusowy smak!
katiuszka-sernikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 10 g
tłuszcze 25 % 8 g
węglowodany 44 % 14 g
194 kcal
IG: 29 / 0 / 71

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Ubij jajka i biały cukier. Ilość cukru różni się w zależności od gustu, ktoś lubi bardzo słodki, na przykład dzieci, a ktoś lubi prawie bez cukru, aby mieć bardzo serowy smak.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj skórkę, ekstrakt waniliowy i skrobię.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubijamy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie dodaj ricottę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dobrze wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przykryj formę papierem do pieczenia. Wlej do niego powstałą masę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż do piekarnika na około 45 minut, zmniejszając ciepło do 180 stopni. Piec na złoty kolor.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Czekamy, aż trochę ostygnie. Kroimy na kwadraty o pożądanym rozmiarze lub trójkąty (które mają okrągły kształt).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Skórka - 97   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g
  • Ekstrakt waniliowy - 321   kcal/100g
  • Ricotta - 174   kcal/100g

Podobne przepisy