Fiadone
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Ubij jajka i biały cukier. Ilość cukru różni się w zależności od gustu, ktoś lubi bardzo słodki, na przykład dzieci, a ktoś lubi prawie bez cukru, aby mieć bardzo serowy smak.
Krok 2:
Dodaj skórkę, ekstrakt waniliowy i skrobię.
Krok 3:
Ubijamy.
Krok 4:
Następnie dodaj ricottę.
Krok 5:
Dobrze wymieszaj.
Krok 6:
Przykryj formę papierem do pieczenia. Wlej do niego powstałą masę.
Krok 7:
Włóż do piekarnika na około 45 minut, zmniejszając ciepło do 180 stopni. Piec na złoty kolor.
Krok 8:
Czekamy, aż trochę ostygnie. Kroimy na kwadraty o pożądanym rozmiarze lub trójkąty (które mają okrągły kształt).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Skórka - 97 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g
- Ekstrakt waniliowy - 321 kcal/100g
- Ricotta - 174 kcal/100g