szewc z cielęciną

efektowne, smaczne, aromatyczne, satysfakcjonujące danie dla dużej firmy! Bułeczki są nasączone sosem gulaszowym i są niesamowicie smaczne. Smacznego!
katiuszka-sernikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 10 g
tłuszcze 24 % 8 g
węglowodany 47 % 16 g
174 kcal
IG: 19 / 0 / 81

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Na początek przygotuj bułeczki z serem. Podgrzej trochę mleko, wymieszaj z drożdżami i solą. Dodaj mąkę (nie wszystkie naraz, w razie potrzeby). Zagnieść ciasto.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zetrzyj schłodzony ser.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj starty ser. Zagnieść miękkie ciasto, aby ser był równomiernie rozłożony. Przykryj ciasto ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu na około półtorej godziny (ciasto powinno wzrosnąć 2-3 razy).

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W międzyczasie zacznij robić gulasz. Będziesz potrzebował cielęciny, cebuli, czosnku, marchwi, bakłażana i pomidorów.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój cebulę, marchewkę, bakłażana w małe kostki. Zmiażdż czosnek.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Odetnij wszystkie filmy z cielęciny, nadmiar tłuszczu. Pokrój na małe kawałki i smaż na oleju roślinnym.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj cebulę do mięsa, gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut. Następnie dodaj marchewki i bakłażany z czosnkiem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umyj pomidory, pokrój na małe plasterki i zmiksuj blenderem, aż będą tłuczone.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Do mięsa z warzywami dodaj posiekaną paprykę (można zamrozić), puree pomidorowe. Sól, pieprz i wymieszaj. Dusić przez kolejne 10-15 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gdy ciasto pasuje, połóż na posypanej mąką powierzchni, uformuj małe okrągłe bułeczki. Przykryć ręcznikiem i pozostawić na kolejne 15-25 min.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Następnie włóż gulasz do żaroodpornego naczynia z wysokimi bokami. Możesz umieścić w porcjach lub w jednym dużym naczyniu.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ułóż gotowe kulki na wierzchu, niezbyt ciasno, ponieważ ciasto zwiększy swoją objętość. Wyślij formę z szewcem do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 30-35 minut.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Danie jest gotowe, gdy bułki się zrumienią.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Dodatkowo możesz posypać startym serem na wierzchu. Danie można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Cielęcina-mostek - 213   kcal/100g
  • Polędwica cielęca - 158   kcal/100g
  • Cielęcina-noga - 161   kcal/100g
  • Cielęcina-szynka - 108   kcal/100g
  • Kotlet cielęcy z kością - 188   kcal/100g
  • Sznycel cielęcy - 162   kcal/100g
  • Cielęcina-część grzbietowa - 210   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy