skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Na początek przygotuj bułeczki z serem. Podgrzej trochę mleko, wymieszaj z drożdżami i solą. Dodaj mąkę (nie wszystkie naraz, w razie potrzeby). Zagnieść ciasto.
Krok 2:
Zetrzyj schłodzony ser.
Krok 3:
Dodaj starty ser. Zagnieść miękkie ciasto, aby ser był równomiernie rozłożony. Przykryj ciasto ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu na około półtorej godziny (ciasto powinno wzrosnąć 2-3 razy).
Krok 4:
W międzyczasie zacznij robić gulasz. Będziesz potrzebował cielęciny, cebuli, czosnku, marchwi, bakłażana i pomidorów.
Krok 5:
Pokrój cebulę, marchewkę, bakłażana w małe kostki. Zmiażdż czosnek.
Krok 6:
Odetnij wszystkie filmy z cielęciny, nadmiar tłuszczu. Pokrój na małe kawałki i smaż na oleju roślinnym.
Krok 7:
Dodaj cebulę do mięsa, gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut. Następnie dodaj marchewki i bakłażany z czosnkiem.
Krok 8:
Umyj pomidory, pokrój na małe plasterki i zmiksuj blenderem, aż będą tłuczone.
Krok 9:
Do mięsa z warzywami dodaj posiekaną paprykę (można zamrozić), puree pomidorowe. Sól, pieprz i wymieszaj. Dusić przez kolejne 10-15 minut.
Krok 10:
Gdy ciasto pasuje, połóż na posypanej mąką powierzchni, uformuj małe okrągłe bułeczki. Przykryć ręcznikiem i pozostawić na kolejne 15-25 min.
Krok 11:
Następnie włóż gulasz do żaroodpornego naczynia z wysokimi bokami. Możesz umieścić w porcjach lub w jednym dużym naczyniu.
Krok 12:
Ułóż gotowe kulki na wierzchu, niezbyt ciasno, ponieważ ciasto zwiększy swoją objętość. Wyślij formę z szewcem do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 30-35 minut.
Krok 13:
Danie jest gotowe, gdy bułki się zrumienią.
Krok 14:
Dodatkowo możesz posypać startym serem na wierzchu. Danie można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Cielęcina-mostek - 213 kcal/100g
- Polędwica cielęca - 158 kcal/100g
- Cielęcina-noga - 161 kcal/100g
- Cielęcina-szynka - 108 kcal/100g
- Kotlet cielęcy z kością - 188 kcal/100g
- Sznycel cielęcy - 162 kcal/100g
- Cielęcina-część grzbietowa - 210 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g