skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
W przypadku Hummusu ciecierzycę dokładnie wypłucz i namocz przez 6-12 godzin (w zależności od jakości ciecierzycy). Najpierw napełnij ciecierzycę ciepłą wodą. Gdy ostygnie, spuść go i napełnij wodą o temperaturze około 60 stopni. W ten sposób groszek pęcznieje szybciej.
Krok 2:
Po upływie czasu ciecierzycę należy umyć i ugotować w podwójnej objętości wody. Jeśli gotujesz w powolnej kuchence,wystarczy 1-1, 5 godziny. Groszek powinien być gotowy w 80%.
Krok 3:
Robienie tortilli Pitta. Wymieszaj mąkę z solą i kminkiem.
Krok 4:
Dodaj olej i przetrzyj rękami. Wlej wodę w małych ilościach. Zagnieść ciasto. Powinieneś dostać piłkę, która będzie trochę przyklejona do rąk. Zawiń ciasto w folię i pozostaw w lodówce na 20-30 minut.
Krok 5:
Rozgrzej piekarnik do maksimum. W tym czasie wyjmujemy ciasto. Musi być lekko ugniatany bez mąki i podzielony na małe kulki. Każdą kulkę rozwałkuj cienko na posypanym mąką stole.
Krok 6:
Włóż do piekarnika. Piec na ruszcie w najniższej pozycji 5 min. Gotowe!
Krok 7:
Zagotuj ciecierzycę na gorąco w pojemniku z zimną wodą i mieląc, pozbądź się jej skorupy.
Krok 8:
Usuń czystą ciecierzycę i zmiel blenderem, aż będzie gładka.
Krok 9:
Dodaj trochę wody (partiami), w której gotowano groszek, aż do uzyskania konsystencji śmietany.
Krok 10:
Następnie dodaj tahinę, zirę, paprykę, czosnek, sok z połowy cytryny, oliwę z oliwek, pieprz cayenne, sól.
Krok 11:
Kontynuuj mielenie za pomocą blendera. Próbować. W razie potrzeby możesz dodać dowolną przyprawę. Gotowe!
Krok 12:
Pitta jest wypełniona hummusem i ziołami i można jeść! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Szafran - 310 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Ciecierzyca - 364 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Tahini - 595 kcal/100g
- Pieprz cayenne - 318 kcal/100g
- Mąka pszenna pełnoziarnista - 298 kcal/100g