pita i Hummus-przekąska w pracy

lubisz kuchnię arabską? Przygotuj hummus w tortilli Pete ' a i ciesz się! Często w pracy trzeba coś zjeść. Proponuję poświęcić minimum czasu i przygotować odpowiednią przekąskę do pracy. Dobrze odżywiony pracownik jest znacznie bardziej produktywny niż głodny i zły;) Jedz dobrze i bądź zdrowy!
annasher88Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 14 g
tłuszcze 12 % 8 g
węglowodany 66 % 43 g
319 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 8 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    W przypadku Hummusu ciecierzycę dokładnie wypłucz i namocz przez 6-12 godzin (w zależności od jakości ciecierzycy). Najpierw napełnij ciecierzycę ciepłą wodą. Gdy ostygnie, spuść go i napełnij wodą o temperaturze około 60 stopni. W ten sposób groszek pęcznieje szybciej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Po upływie czasu ciecierzycę należy umyć i ugotować w podwójnej objętości wody. Jeśli gotujesz w powolnej kuchence,wystarczy 1-1, 5 godziny. Groszek powinien być gotowy w 80%.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Robienie tortilli Pitta. Wymieszaj mąkę z solą i kminkiem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj olej i przetrzyj rękami. Wlej wodę w małych ilościach. Zagnieść ciasto. Powinieneś dostać piłkę, która będzie trochę przyklejona do rąk. Zawiń ciasto w folię i pozostaw w lodówce na 20-30 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozgrzej piekarnik do maksimum. W tym czasie wyjmujemy ciasto. Musi być lekko ugniatany bez mąki i podzielony na małe kulki. Każdą kulkę rozwałkuj cienko na posypanym mąką stole.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż do piekarnika. Piec na ruszcie w najniższej pozycji 5 min. Gotowe!

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zagotuj ciecierzycę na gorąco w pojemniku z zimną wodą i mieląc, pozbądź się jej skorupy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Usuń czystą ciecierzycę i zmiel blenderem, aż będzie gładka.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj trochę wody (partiami), w której gotowano groszek, aż do uzyskania konsystencji śmietany.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie dodaj tahinę, zirę, paprykę, czosnek, sok z połowy cytryny, oliwę z oliwek, pieprz cayenne, sól.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Kontynuuj mielenie za pomocą blendera. Próbować. W razie potrzeby możesz dodać dowolną przyprawę. Gotowe!

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Pitta jest wypełniona hummusem i ziołami i można jeść! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Szafran - 310   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Ciecierzyca - 364   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Tahini - 595   kcal/100g
  • Pieprz cayenne - 318   kcal/100g
  • Mąka pszenna pełnoziarnista - 298   kcal/100g

Podobne przepisy