posiekane ciasto wiśniowe
skład / składniki
10
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Nasze produkty.
Krok 2:
Z cukrem ubij masło (zmiękczone), aż będzie puszyste. Ubijaj jajka pojedynczo, podrzucając. Dodaj cukier waniliowy, wymieszaj. Oddzielnie wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i połącz obie masy, wyrabiając jednorodne ciasto.
Krok 3:
Posmaruj blachę do pieczenia (najlepiej prostokątną) olejem lub połóż na niej pergamin. Połóż ciasto na wierzchu, umyte i suszone wiśnie bez pestek na cieście. Piec w rozgrzanym piekarniku 180C przez 45 minut. Następnie przytrzymaj ciasto na blasze do pieczenia przez 10 minut i pozostaw do całkowitego ostygnięcia na ruszcie.
Krok 4:
Pokrój ciasto na porcje i posyp je cukrem pudrem. Podawać z herbatą.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal / 100g
- Wiśnia w puszkach - 61 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g