budyń z twarogu dla dzieci

najdelikatniejszy, zdrowy i pyszny deser dla najmłodszych smakoszy! Ten deser jest bardzo miękki, soczysty i delikatny. A jeśli nie pokroisz, ale zetrzesz jabłka, budyń wyjdzie jeszcze delikatniejszy. Mój najmłodszy synek zjadł go za oba policzki. Za pierwszym razem, bez mrugnięcia okiem, zjadłem podwójną porcję. Jeśli Twoje dziecko nie jest uczulone na składniki zawarte w naczyniu, możesz zaoferować dziecku już w wieku 1 roku.
mama słodyczeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 9 g
tłuszcze 29 % 7 g
węglowodany 33 % 8 g
118 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowujemy produkty do budyniu. Moje jabłka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw przetrzyj twaróg przez sito lub przebij go do delikatnej konsystencji za pomocą blendera zanurzeniowego, wymieszaj z cukrem i jajkami, dodaj wanilinę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Teraz jeszcze raz przebijamy wszystko blenderem. Masa staje się płynna jak śmietana i delikatna, jednorodna.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jabłka obierz, drobno posiekaj lub zetrzyj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj jabłka do masy jajeczno-twarogowej i dokładnie wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posmaruj odpowiednie formy zmiękczonym masłem i posyp bułką tartą.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż przygotowaną mieszaninę do foremek i włóż do piekarnika, aby piec w średniej temperaturze (mam 180 stopni.) piec przez 20 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ostrożnie wyjmij gotowy budyń z foremek.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podawaj na ciepło lub na zimno z jagodami lub dżemem, dżemem (mam morelę). Okazało się tak smaczne i delikatne, że polizasz palce!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy