skład / składniki
metoda gotowania
wszystkie składniki ciasta są mieszane: jajka z cukrem, dodaje się śmietanę z sodą, mąkę i masło. Ciasto jest miękkie.
ciasto rozprowadzamy łyżką na blasze do pieczenia lub innej formie o grubości około 1 cm, pieczemy do jasnozłotego koloru przez około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.
gdy ostygnie, podziel ciasto na kawałki o wymiarach około 3 na 3 cm, podczas pieczenia ciasta możesz ugotować krem. Część mleka rozcieńcza skrobię, resztę gotuje. Wlej skrobię rozcieńczoną w mleku cienkim strumieniem przy ciągłym mieszaniu.
dodaj cukier. Gotuj, aż zgęstnieje. Ochładzać. Ubij paczkę masła i stopniowo dodawaj kremową część kremu. Ubij śmietanę mikserem, aż krem będzie przewiewny i gładki. Gdy krem jest gotowy, możesz dodać do niego wanilinę do smaku. Wymieszaj krem z kawałkami ciasta.
rozłóż na talerzu, uformuj, udekoruj i wstaw do lodówki na kilka godzin.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Skrobia ziemniaczana - 300 kcal/100g