Wspaniały włoski sos Pomadoro

SOS to świetny dodatek do mięsa, owsianki i makaronu! Często same płatki są uważane za nudne, a w połączeniu z "Pomadoro" stają się po prostu wyśmienitym jedzeniem! Koniecznie spróbuj! Kolejny plus: ten sos będzie dobrze przechowywać w lodówce przez 3-4 dni.
Julia ReznikovaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 1 g
tłuszcze 40 % 4 g
węglowodany 50 % 5 g
61 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Pomidory Sherry przekroić na pół, włożyć do ogniotrwałego naczynia, posmarować pędzlem oliwą z oliwek, posypać solą i wędzoną papryką. Włóż do piekarnika i gotuj w temperaturze 200 stopni przez 15-20 minut.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W tym czasie przygotuj sos na małym ogniu. Podgrzej oliwę z oliwek. Dusić cebulę i czosnek, aż będą przezroczyste. Dodaj koncentrat pomidorowy i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 1-2 minuty, mieszając.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj pokrojone pomidory i gotuj na wolnym ogniu jeszcze przez kilka minut. Dodaj upieczone Sherry. Dusić jeszcze kilka minut. Dodaj bazylię, sól, pieprz-do smaku.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g

Podobne przepisy