włoski sos Pomadoro
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Pomidory Sherry przekroić na pół, włożyć do ogniotrwałego naczynia, posmarować pędzlem oliwą z oliwek, posypać solą i wędzoną papryką. Włóż do piekarnika i gotuj w temperaturze 200 stopni przez 15-20 minut.
Krok 2:
W tym czasie przygotuj sos na małym ogniu. Podgrzej oliwę z oliwek. Dusić cebulę i czosnek, aż będą przezroczyste. Dodaj koncentrat pomidorowy i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 1-2 minuty, mieszając.
Krok 3:
Dodaj pokrojone pomidory i gotuj na wolnym ogniu jeszcze przez kilka minut. Dodaj upieczone Sherry. Dusić jeszcze kilka minut. Dodaj bazylię, sól, pieprz-do smaku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g