gniazda makaronu z mielonym mięsem

te pyszne gniazda z przyjemnością zjedzą nawet dzieci! Pyszne! Spróbować)
NatusikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 9 g
tłuszcze 27 % 12 g
węglowodany 52 % 23 g
231 kcal
IG: 17 / 83 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przewiń mięso przez maszynkę do mięsa z cebulą, dodaj jajko do mielonego mięsa, 100 g startego sera, sól i pieprz. Wszystko dobrze wymieszaj.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Do sosu pokrój cebulę w kostkę, zetrzyj marchewki na grubej tarce. Podsmaż cebulę z marchewką do miękkości, sól, dodaj 1 łyżeczkę. cukier, śmietana, koncentrat pomidorowy i rozcieńczyć wszystko litrem bulionu pozostałym po ugotowaniu makaronu. Doprowadzić wszystko do wrzenia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gotuj gniazda we wrzącej osolonej wodzie przez 3 minuty. Bardzo ostrożnie wyjmij je z patelni dużą łyżką cedzakową. (Nie wylewaj wywaru!) Umieść gniazda w naczyniu do pieczenia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na środku każdego gniazda użyj palców, aby zrobić wgłębienia i ubić tam mięso mielone.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej sos na wierzch gniazd. I posyp pozostałym serem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Piec w piekarniku rozgrzanym do 150 gr. przez 30 minut. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Gniazdo makaronu - 346   kcal/100g

Podobne przepisy