kruche ciasto cebulowe

obfite danie lub oryginalny dodatek - do wyboru. Najtrudniejsze było dla mnie rozwałkowanie ciasta.
Tatiana EAOAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 4 g
tłuszcze 51 % 18 g
węglowodany 37 % 13 g
229 kcal
IG: 38 / 0 / 62

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Stopić sto pięćdziesiąt gramów masła.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W gorącym oleju wymieszaj szklankę mąki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj dwie łyżki kwaśnej śmietany.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój cebulę w cienkie półpierścienie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Smażyć na oleju roślinnym na złoty kolor (w razie potrzeby można smażyć mocniej, solić do smaku, dodać kurkumę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Aby wlać śmietanę, ubij dwa jajka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyjmij ciasto z lodówki i zwiń w warstwę. Ta ilość ciasta wystarcza na formę o średnicy 24 centymetrów. Tworzymy boki 1,5-2 centymetry.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż cebulę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlać mieszankę śmietanowo-jajeczną. Jeśli boki są zbyt wysokie, można je zgiąć do wewnątrz.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gotuj w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 30-35 minut.

to ciasto można spożywać jako samodzielne danie na ciepło, na ciepło lub na zimno. Dobrze komponuje się z sosami pikantnymi i pomidorowymi. Może być również stosowany jako dodatek do dań mięsnych.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g

Podobne przepisy