skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Dwie szklanki startej marchewki. Podczas napełniania szklanki lekko zmiażdż marchewki.
Krok 2:
Dodaj dwie szklanki cukru, wymieszaj.
Krok 3:
Dodaj dwie łyżki miodu i wanilinę, wymieszaj.
Krok 4:
Dodaj dwa jajka, wymieszaj.
Krok 5:
Dodaj dwie łyżki oleju roślinnego, wymieszaj.
Krok 6:
Dodaj dwie łyżki miękkiego masła, wymieszaj. Jeśli pozostaną małe, nierozłączne kawałki, to w porządku.
Krok 7:
Dodaj dwie łyżeczki sody gaszonej octem, wymieszaj.
Krok 8:
Stopniowo dodawaj dwie szklanki mąki.
Krok 9:
Ciasto wlać do wysmarowanej olejem i posypanej mąką formy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 30-35 minut. Gotowe ciasto karmelowo-brązowe. Wolę piec ciasta osobno.
Krok 10:
Na śmietanę ubij śmietanę i pół szklanki cukru. W razie potrzeby do kremu można również dodać wanilinę.
Krok 11:
Pozwól ciastom trochę ostygnąć, ułóż krem, udekoruj według uznania.
jeśli zetrzesz marchewki na drobnej tarce, nie będzie to w ogóle odczuwalne, ciasto jest delikatne i jednorodne.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g