ciasto zgniłe kikut na śmietanie

ciasto Zepsuty kikut nie pozostawi obojętnym ani jednego słodyczy! To ciasto jest dość proste w przygotowaniu. Swoją nazwę zawdzięcza herbatnikowi, którego kolor przypomina stare drewno. Dżem obecny w kompozycji nadaje herbatnikowi szczególny smak. Co więcej, ten smak można zmienić, w zależności od używanego dżemu.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 4 g
tłuszcze 17 % 10 g
węglowodany 76 % 44 g
282 kcal
IG: 20 / 0 / 80

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 7 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubij jajka, dodaj cukier, dobrze wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Około 2 stół. łyżki śmietany odkładamy na osobny talerz, dodajemy sodę, gasimy kwasem cytrynowym. Mieszać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj resztę kwaśnej śmietany do mieszanki jajecznej, w tym samym miejscu dodaj gaszoną sodę, dobrze wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Odcedziłem Syrop z dżemu malinowego. Jeśli używam czarnej porzeczki, nie filtruję, z jagodami jest jeszcze smaczniejszy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na koniec dodaj mąkę przesianą i zmieszaną z wanilią.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wszystko dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Upiekłam W okrągłym kształcie wyłożonym naoliwionym pergaminem. Ciasto podzielono na 2 części. Możesz upiec jeden biszkopt, wtedy czas pieczenia będzie dłuższy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej ciasto do formy, włóż do podgrzanego do 180 stopni. piekarnik. Gotowość określa się suchą wykałaczką. Jeśli pieczesz 2 ciasta, zajmie to około 25-30 minut dla każdego.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podczas pieczenia ciast mieszamy śmietanę i cukier przeznaczony do śmietany i wkładamy do lodówki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Pieczone ciasta schładzamy i kroimy wzdłuż na 2 części. W ten sposób uzyskuje się 4 ciasta.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Każde ciasto obficie smarujemy śmietaną, łączymy wszystkie ciasta.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Nasmaruj wierzch kremem. Nasze ciasto jest gotowe.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Udekoruj startą czekoladą. Pozwól ciastu moczyć się w lodówce przez 5-6 godzin, a najlepiej przez noc.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Miłej herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Syrop - 300   kcal/100g

Podobne przepisy