skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Ostrożnie oddziel białka od żółtek, włóż do lodówki.
Krok 2:
Zmielić żółtka z cukrem, dodać sól.
Krok 3:
Zmiel zmiękczoną margarynę przesianą mąką, którą wprowadzamy stopniowo podczas ugniatania.Nie musisz wylewać wszystkiego na raz.
Krok 4:
Dodaj śmietanę, wlej koniak.
Krok 5:
Soda zgasić octem
Krok 6:
Wlej mieszankę żółtka
Krok 7:
Zagnieść ciasto, aż będzie elastyczne. Schowaj do lodówki
Krok 8:
Wymieszaj masę twarogową ze śmietaną. Zamiast masy można użyć twarogu o dowolnej zawartości tłuszczu, dodając cukier do smaku. Mam tutaj masę twarogową z suszonymi morelami i trochę zwykłego twarogu, żeby nie było mdłe. Można wprowadzić żółtko dla koloru. W przepisie ilość twarogu jest w przybliżeniu: ktoś lubi dużo nadzienia, ktoś nie. Więc skup się na swoim guście.
Krok 9:
Rozwałkuj ciasto, połóż na wysmarowanej blasze do pieczenia, tworząc boki.
Krok 10:
Rozłóż nadzienie twarogowe. Piec w rozgrzanym piekarniku na średnim ogniu do połowy, gdy brzegi ciasta się zarumienią.
Krok 11:
Posiekaj orzechy
Krok 12:
Schłodzone białka ze szczyptą soli ubić mikserem, dodać cukier.
Krok 13:
Wyjmij ciasto z piekarnika, przykryj orzechami i ubitymi białkami. Włóż z powrotem do piekarnika i piecz, aż mieszanina białek będzie złota. Możesz włączyć górny grill, lekko.
Krok 14:
Wyjmij ciasto z piekarnika, ostudź.
Krok 15:
Pokroić na kawałki.
Krok 16:
Włóż resztę ciasta do formy, tworząc boki. Przykryj nadzieniem jagodowym. Jeśli nadzienie jest płynne, dodaj skrobię.
Krok 17:
Posyp orzechy. Piec do połowy.
Krok 18:
Posmaruj mieszanką białek, piecz do miękkości.
Krok 19:
Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika. Mój drugi kształt jest nieco mniejszy niż pierwszy, więc warstwa kruchego ciasta była grubsza.
Krok 20:
Pokrój na zimno, aby nadzienie jagodowe się nie rozprzestrzeniło.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal / 100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal / 100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal / 100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal / 100g
- Masa serowa - 207 kcal/100g
- Serki twarogowe - 380 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Dżem dowolny - 271 kcal/100g