Dwa różne ciasta kruche

bardzo prosty przepis pięknie komponuje się ze wspaniałym smakiem! Produkty z twarogu są ulubionymi w naszej rodzinie. Najczęściej robię dwa różne ciasta na raz: jedno z twarogiem, drugie słodkie. Do nadzienia słodkiego ciasta za każdym razem biorę różne składniki. Tym razem galaretka porzeczkowa, mrożone wiśnie, trochę startej cytryny, mrożone truskawki, trochę skrobi na wiązkę.
HalinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 25 % 17 g
węglowodany 66 % 44 g
362 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ostrożnie oddziel białka od żółtek, włóż do lodówki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zmielić żółtka z cukrem, dodać sól.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zmiel zmiękczoną margarynę przesianą mąką, którą wprowadzamy stopniowo podczas ugniatania.Nie musisz wylewać wszystkiego na raz.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj śmietanę, wlej koniak.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Soda zgasić octem

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej mieszankę żółtka

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zagnieść ciasto, aż będzie elastyczne. Schowaj do lodówki

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wymieszaj masę twarogową ze śmietaną. Zamiast masy można użyć twarogu o dowolnej zawartości tłuszczu, dodając cukier do smaku. Mam tutaj masę twarogową z suszonymi morelami i trochę zwykłego twarogu, żeby nie było mdłe. Można wprowadzić żółtko dla koloru. W przepisie ilość twarogu jest w przybliżeniu: ktoś lubi dużo nadzienia, ktoś nie. Więc skup się na swoim guście.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozwałkuj ciasto, połóż na wysmarowanej blasze do pieczenia, tworząc boki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozłóż nadzienie twarogowe. Piec w rozgrzanym piekarniku na średnim ogniu do połowy, gdy brzegi ciasta się zarumienią.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Posiekaj orzechy

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Schłodzone białka ze szczyptą soli ubić mikserem, dodać cukier.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wyjmij ciasto z piekarnika, przykryj orzechami i ubitymi białkami. Włóż z powrotem do piekarnika i piecz, aż mieszanina białek będzie złota. Możesz włączyć górny grill, lekko.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wyjmij ciasto z piekarnika, ostudź.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Pokroić na kawałki.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Włóż resztę ciasta do formy, tworząc boki. Przykryj nadzieniem jagodowym. Jeśli nadzienie jest płynne, dodaj skrobię.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Posyp orzechy. Piec do połowy.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Posmaruj mieszanką białek, piecz do miękkości.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika. Mój drugi kształt jest nieco mniejszy niż pierwszy, więc warstwa kruchego ciasta była grubsza.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Pokrój na zimno, aby nadzienie jagodowe się nie rozprzestrzeniło.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal / 100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal / 100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal / 100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal / 100g
  • Masa serowa - 207   kcal/100g
  • Serki twarogowe - 380   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Dżem dowolny - 271   kcal/100g

Podobne przepisy