biszkoptowe ciasto karmelowe

zaskocz swoich bliskich niesamowicie delikatnym i pysznym ciastem karmelowym! Jeśli jesteś miłośnikiem słodyczy, delikatności, lekkości i zwiewności, to karmelowe ciasto jest właśnie dla ciebie. Po prostu smakuje niesamowicie! Pomimo tego, że ciasto okazuje się dość duże, jest spożywane bardzo szybko! Jeśli chodzi o proces gotowania, przygotowanie takiego ciasta wcale nie jest trudne, ale będziesz musiał poświęcić trochę czasu. Nawiasem mówiąc, jeśli chcesz, jeśli masz swój ulubiony przepis na biszkopt, możesz go ugotować dokładnie tak, jak lubisz. Możesz również udekorować ciasto całkowicie według własnego gustu, na przykład jagodami lub owocami, posypać boki płatkami kokosowymi lub po prostu wyrównać i nie przykryć niczym, ogólnie udekoruj tak, jak dusza zapragnie:).
✿AkT®iS@✿Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 7 g
tłuszcze 37 % 25 g
węglowodany 52 % 35 g
356 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Najpierw przygotuj biszkopt. Nawiasem mówiąc, jeśli to możliwe, lepiej przygotować go z wyprzedzeniem, na przykład poprzedniej nocy. W nocy biszkopt zagęści się i będzie wygodniejszy w pracy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    4 duże jajka ostrożnie podziel na białka i żółtka. Uważaj, żółtko nie powinno dostać się do białek.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Białka przelej do suchej miski i ubij, aż uzyskasz lekką, puszystą pianę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Nie przestając ubijać, stopniowo dodawaj połowę cukru (75 g) do białek i ubijaj, aż masa będzie gęsta i błyszcząca.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W osobnej misce połącz żółtka, pozostały cukier granulowany (również 75 G) i cukier waniliowy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ubij mikserem przez 4-5 minut, żółtka powinny zamienić się w bujną i gęstą masę, a także znacznie rozjaśnić.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Do ubitych żółtek na przemian dodawaj przesianą mąkę w małych porcjach

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    I ubite białka. Za każdym razem ciasto delikatnie, ale dokładnie wymieszaj szpatułką lub trzepaczką, aby uzyskać gładkie ciasto.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Po dodaniu ostatniej porcji białek powinieneś mieć bardzo lekkie i przewiewne ciasto. W razie potrzeby możesz dodać 0,5 łyżeczki do ciasta. proszek do pieczenia, w tym celu dodaj go do mąki i przesiej wszystko razem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na samym końcu dodaj stopione i już lekko schłodzone masło. Wlej go na boki miski.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    I również dokładnie wymieszaj.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przykryj formę o średnicy 20-22 cm papierem do pieczenia lub posmaruj masłem i posyp mąką. Włóż ciasto do formy.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Piec biszkopt w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 35-40 minut. Przez pierwsze 20-30 minut lepiej nie otwierać piekarnika, ponieważ biszkopt może spaść z różnicy temperatur. Wyjmij gotowy biszkopt z formy, przenieś na ruszt i pozostaw tak, aż całkowicie ostygnie.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Przygotuj sos karmelowy.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Wlej cukier do głębokiej patelni z grubym dnem.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Umieść patelnię na średnim ogniu i od czasu do czasu mieszając całkowicie rozpuść cukier. Uważaj i nie przypalaj cukru, w przeciwnym razie sos będzie gorzki!

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Bez wyjmowania patelni z ognia wprowadź masło w częściach. Dokładnie wymieszaj, karmel powinien lekko zgęstnieć i stać się jednorodny.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Nie martw się, jeśli w pierwszych minutach masło odmówi połączenia z karmelem, po prostu przytrzymaj patelnię z karmelem na małym ogniu i dokładnie wymieszaj (najwygodniej jest to zrobić trzepaczką!).

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Ciężka śmietana (bardzo ważne jest, aby wziąć ciężką śmietanę od 33% i więcej, śmietana o niższej zawartości tłuszczu nie da pożądanej gęstości i może się zwijać po podgrzaniu) podgrzej na kuchence lub w kuchence mikrofalowej prawie do wrzenia i cienkim strumieniem, ciągle mieszając trzepaczką, wlej do karmelu.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Sos karmelowy jest gotowy. Zdejmij z ognia, wlej do odpowiedniego pojemnika i pozwól mu ostygnąć. Schłodzony SOS przechowuj w lodówce. Podczas chłodzenia sos lekko zgęstnieje, a konsystencja będzie przypominać mleko skondensowane. Nawiasem mówiąc, do przygotowania ciasta potrzebna jest tylko połowa sosu, pozostałą połowę można podawać z naleśnikami, naleśnikami, grzankami itp.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Przygotuj krem i syrop do impregnacji. Najprostszy syrop nadaje się do impregnacji. Aby to zrobić, połącz 50 g cukru z 50 g wody, zagotuj i gotuj przez 1-2 minuty. Gotowy syrop ostudzić. W razie potrzeby możesz dodać 1 łyżkę do syropu. l. koniak, rum lub inny alkohol dla smaku (nic nie dodałem).

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Do śmietany w misce połącz ser śmietankowy i mleko skondensowane.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Ubijaj przez 2-3 minuty, aby mieszanina była puszysta i gładka.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Ubij ciężką śmietanę, aż będzie gęsta. Aby ułatwić ubijanie śmietany, dobrze schłodzić pojemnik do ubijania, trzepaczki miksera i samą śmietanę.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    W dwóch do trzech krokach dodaj bitą śmietanę do miski do twarogu i skondensowanego mleka.

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Delikatnie wymieszaj. Krem jest gotowy.

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    Złóż ciasto. Najpierw pokrój biszkopt na 3 równe ciasta.

  28. Krok 28:

    Krok 28.

    Połóż jedno ciasto i namocz je w syropie, stopień impregnacji jest całkowicie do Twojego gustu (jeśli lubisz wystarczająco mokre ciasta, przygotuj podwójną porcję syropu).

  29. Krok 29:

    Krok 29.

    Nałóż cienką warstwę karmelu na namoczone ciasto.

  30. Krok 30:

    Krok 30.

    Nałóż trochę kremu na wierzch i wygładź.

  31. Krok 31:

    Krok 31.

    Przykryj krem drugim ciastem, namocz go również w syropie, przykryj warstwą karmelu i posmaruj kremem.

  32. Krok 32:

    Krok 32.

    Przykryj pozostałym ciastem równą stroną do góry.

  33. Krok 33:

    Krok 33.

    Ze wszystkich stron posmaruj ciasto kremem i spłaszcz.

  34. Krok 34:

    Krok 34.

    Udekoruj ciasto według własnych upodobań. Ozdobiłem kremowymi lokami, które posadziłem przez torbę cukierniczą z kręconą dyszą. Ponieważ taka dekoracja wymaga dużo kremu, początkowo przygotowałem 1,5 porcji kremu.

  35. Krok 35:

    Krok 35.

    Ciasto karmelowe jest gotowe. Pozwól mu moczyć się przez 2 godziny i możesz podawać.

  36. Krok 36:

    Krok 36.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Śmietanka 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Syrop cukrowy - 300   kcal/100g

Podobne przepisy