skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Najpierw przygotuj biszkopt. Nawiasem mówiąc, jeśli to możliwe, lepiej przygotować go z wyprzedzeniem, na przykład poprzedniej nocy. W nocy biszkopt zagęści się i będzie wygodniejszy w pracy.
Krok 2:
4 duże jajka ostrożnie podziel na białka i żółtka. Uważaj, żółtko nie powinno dostać się do białek.
Krok 3:
Białka przelej do suchej miski i ubij, aż uzyskasz lekką, puszystą pianę.
Krok 4:
Nie przestając ubijać, stopniowo dodawaj połowę cukru (75 g) do białek i ubijaj, aż masa będzie gęsta i błyszcząca.
Krok 5:
W osobnej misce połącz żółtka, pozostały cukier granulowany (również 75 G) i cukier waniliowy.
Krok 6:
Ubij mikserem przez 4-5 minut, żółtka powinny zamienić się w bujną i gęstą masę, a także znacznie rozjaśnić.
Krok 7:
Do ubitych żółtek na przemian dodawaj przesianą mąkę w małych porcjach
Krok 8:
I ubite białka. Za każdym razem ciasto delikatnie, ale dokładnie wymieszaj szpatułką lub trzepaczką, aby uzyskać gładkie ciasto.
Krok 9:
Po dodaniu ostatniej porcji białek powinieneś mieć bardzo lekkie i przewiewne ciasto. W razie potrzeby możesz dodać 0,5 łyżeczki do ciasta. proszek do pieczenia, w tym celu dodaj go do mąki i przesiej wszystko razem.
Krok 10:
Na samym końcu dodaj stopione i już lekko schłodzone masło. Wlej go na boki miski.
Krok 11:
I również dokładnie wymieszaj.
Krok 12:
Przykryj formę o średnicy 20-22 cm papierem do pieczenia lub posmaruj masłem i posyp mąką. Włóż ciasto do formy.
Krok 13:
Piec biszkopt w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 35-40 minut. Przez pierwsze 20-30 minut lepiej nie otwierać piekarnika, ponieważ biszkopt może spaść z różnicy temperatur. Wyjmij gotowy biszkopt z formy, przenieś na ruszt i pozostaw tak, aż całkowicie ostygnie.
Krok 14:
Przygotuj sos karmelowy.
Krok 15:
Wlej cukier do głębokiej patelni z grubym dnem.
Krok 16:
Umieść patelnię na średnim ogniu i od czasu do czasu mieszając całkowicie rozpuść cukier. Uważaj i nie przypalaj cukru, w przeciwnym razie sos będzie gorzki!
Krok 17:
Bez wyjmowania patelni z ognia wprowadź masło w częściach. Dokładnie wymieszaj, karmel powinien lekko zgęstnieć i stać się jednorodny.
Krok 18:
Nie martw się, jeśli w pierwszych minutach masło odmówi połączenia z karmelem, po prostu przytrzymaj patelnię z karmelem na małym ogniu i dokładnie wymieszaj (najwygodniej jest to zrobić trzepaczką!).
Krok 19:
Ciężka śmietana (bardzo ważne jest, aby wziąć ciężką śmietanę od 33% i więcej, śmietana o niższej zawartości tłuszczu nie da pożądanej gęstości i może się zwijać po podgrzaniu) podgrzej na kuchence lub w kuchence mikrofalowej prawie do wrzenia i cienkim strumieniem, ciągle mieszając trzepaczką, wlej do karmelu.
Krok 20:
Sos karmelowy jest gotowy. Zdejmij z ognia, wlej do odpowiedniego pojemnika i pozwól mu ostygnąć. Schłodzony SOS przechowuj w lodówce. Podczas chłodzenia sos lekko zgęstnieje, a konsystencja będzie przypominać mleko skondensowane. Nawiasem mówiąc, do przygotowania ciasta potrzebna jest tylko połowa sosu, pozostałą połowę można podawać z naleśnikami, naleśnikami, grzankami itp.
Krok 21:
Przygotuj krem i syrop do impregnacji. Najprostszy syrop nadaje się do impregnacji. Aby to zrobić, połącz 50 g cukru z 50 g wody, zagotuj i gotuj przez 1-2 minuty. Gotowy syrop ostudzić. W razie potrzeby możesz dodać 1 łyżkę do syropu. l. koniak, rum lub inny alkohol dla smaku (nic nie dodałem).
Krok 22:
Do śmietany w misce połącz ser śmietankowy i mleko skondensowane.
Krok 23:
Ubijaj przez 2-3 minuty, aby mieszanina była puszysta i gładka.
Krok 24:
Ubij ciężką śmietanę, aż będzie gęsta. Aby ułatwić ubijanie śmietany, dobrze schłodzić pojemnik do ubijania, trzepaczki miksera i samą śmietanę.
Krok 25:
W dwóch do trzech krokach dodaj bitą śmietanę do miski do twarogu i skondensowanego mleka.
Krok 26:
Delikatnie wymieszaj. Krem jest gotowy.
Krok 27:
Złóż ciasto. Najpierw pokrój biszkopt na 3 równe ciasta.
Krok 28:
Połóż jedno ciasto i namocz je w syropie, stopień impregnacji jest całkowicie do Twojego gustu (jeśli lubisz wystarczająco mokre ciasta, przygotuj podwójną porcję syropu).
Krok 29:
Nałóż cienką warstwę karmelu na namoczone ciasto.
Krok 30:
Nałóż trochę kremu na wierzch i wygładź.
Krok 31:
Przykryj krem drugim ciastem, namocz go również w syropie, przykryj warstwą karmelu i posmaruj kremem.
Krok 32:
Przykryj pozostałym ciastem równą stroną do góry.
Krok 33:
Ze wszystkich stron posmaruj ciasto kremem i spłaszcz.
Krok 34:
Udekoruj ciasto według własnych upodobań. Ozdobiłem kremowymi lokami, które posadziłem przez torbę cukierniczą z kręconą dyszą. Ponieważ taka dekoracja wymaga dużo kremu, początkowo przygotowałem 1,5 porcji kremu.
Krok 35:
Ciasto karmelowe jest gotowe. Pozwól mu moczyć się przez 2 godziny i możesz podawać.
Krok 36:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Śmietanka 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Syrop cukrowy - 300 kcal/100g