chleb domowy z otrębami

bardzo smaczny i zdrowy chleb. Domownikom się spodoba! Upiec)
czumAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 8 g
tłuszcze 2 % 1 g
węglowodany 81 % 39 g
198 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Na początek przygotujemy wszystkie składniki. Podgrzej wodę do 36-40 stopni.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiać mąkę. W misce daj połowę mąki, dodaj suche drożdże, otręby, sól, cukier i ciepłą wodę. Wymieszać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Stopniowo dodawaj drugą połowę mąki, ciągle mieszając, aż powstanie miękkie ciasto i przestanie przyklejać się do rąk. Czasami, w zależności od rodzaju mąki, ciasto może wchłonąć trochę więcej lub trochę mniej. Przykryj ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce na 1,5-2 godziny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gdy ciasto zwiększyło swoją objętość 2 razy - ponownie dokładnie je zmiksuj. Włóż do formy, uprzednio smarując ją olejem słonecznikowym. Z tej ilości produktów otrzymuję 2 bochenki chleba.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pozwól testowi podejść przez 40-50 minut. Smarujemy wodą i wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec 55-60 min.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gorący chleb przykryć ręcznikiem i ostudzić. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g
  • Otręby pszenne - 180   kcal/100g

Podobne przepisy