skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Na początek przygotujemy wszystkie składniki. Podgrzej wodę do 36-40 stopni.
Krok 2:
Przesiać mąkę. W misce daj połowę mąki, dodaj suche drożdże, otręby, sól, cukier i ciepłą wodę. Wymieszać.
Krok 3:
Stopniowo dodawaj drugą połowę mąki, ciągle mieszając, aż powstanie miękkie ciasto i przestanie przyklejać się do rąk. Czasami, w zależności od rodzaju mąki, ciasto może wchłonąć trochę więcej lub trochę mniej. Przykryj ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce na 1,5-2 godziny.
Krok 4:
Gdy ciasto zwiększyło swoją objętość 2 razy - ponownie dokładnie je zmiksuj. Włóż do formy, uprzednio smarując ją olejem słonecznikowym. Z tej ilości produktów otrzymuję 2 bochenki chleba.
Krok 5:
Pozwól testowi podejść przez 40-50 minut. Smarujemy wodą i wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec 55-60 min.
Krok 6:
Gorący chleb przykryć ręcznikiem i ostudzić. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g
- Otręby pszenne - 180 kcal/100g