skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Zbieranie produktów
Krok 2:
Wlej wodę, ocet, olej do miski, rozbij jajka.
Krok 3:
Wymieszaj trzepaczką. Wlej mąkę, sól, proszek do pieczenia. Radzę nie wylewać całej mąki na raz-wlej 2,5 szklanki na raz.
Krok 4:
Zagnieść ciasto i dodać trochę mąki. Ciasto powinno przestać przylegać do rąk, zebrać się w kulkę, ale jednocześnie pozostać miękkie i nie zatkane mąką - mniej więcej jak ciasto na pierogi lub pierogi.
Krok 5:
Drobno posiekaj cebulę, dodaj ryż, sól, pieprz do mielonego mięsa. Mieszać.
Krok 6:
Wytnij kawałek ciasta, zwiń go w warstwę, niezbyt cienką, ale nie grubą-kilka milimetrów. Połóż mięso mielone na jednej krawędzi, najlepiej nie wkładaj dużo mięsa mielonego. Drugie nadzienie to smażone grzyby z cebulą.
Krok 7:
Zwiń rolkę i ściśnij krawędź. Następnie, tępą stroną noża, wykonujemy takie wgniecenia w rolce o centymetrach 5.
Krok 8:
Palcami spłaszcz ciasto w miejscu wgniecenia, lekko przewiń.Ściskamy ciasto, otrzymujemy takie bułeczki z nadzieniem w środku.Uszczypnij, aby krawędzie natychmiast się uszczelniły, a mięso mielone nie wypadło.
Krok 9:
W środku kolobochka wykonujemy małe wgłębienie palcem. Rozłóż mini placki na blasze do pieczenia, posmaruj żółtkiem i włóż blachę do pieczenia do piekarnika na około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok 10:
Oto takie piękno i pyszne! Doskonałe małe ciasta bez drożdży, pieczone w piekarniku bez oleju.
Krok 11:
Smacznego! Podawać z keczupem lub kefirem.
Krok 12:
Paszteciki są pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno.
dzisiaj użyto 2 rodzajów nadzienia:
1. mięso mielone (indyki) z ryżem
2. smażone grzyby.
jeśli chcesz uzyskać bardziej soczyste nadzienie mięsne, nie używamy ryżu, ale dodajemy więcej cebuli.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Kurczak mielony - 143 kcal/100g