skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Gotuj mięso mielone jak na kotlety. Przekręć mięso przez maszynę do mięsa wraz z cebulą, czosnkiem (do smaku) i chlebem nasączonym mlekiem. Sól mielona, pieprz, ubij jajka i wymieszaj. Dobrze ubij mięso mielone. Bierzemy garść mięsa mielonego i rzucamy go o stół, nie boimy się niczego. Kontynuujemy bicie. Im dłużej, tym bardziej przewiewne i miękkie będą nasze tortille mięsne. W przypadku bułek jajecznych ubij jajka mikserem, dodaj drobno posiekaną paprykę, zioła, sól i pieprz.
Krok 2:
Upiecz małe naleśniki jajeczne. Zwiń je w bułki i pokrój na trzy części.
Krok 3:
Z mielonego mięsa zrób tortille i ułóż bułkę jajeczną z naleśnika na każdym z nich i uformuj zrazy.
Krok 4:
Zwiń zrazy w bułkę tartą i smaż z obu stron na złoty kolor. Połóż je na blasze do pieczenia. Przygotuj sos: wymieszaj majonez z keczupem i drobno startym czosnkiem. Zrazy posmarować sosem i posypać startym serem. Piec w piekarniku do miękkości. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ketchup - 93 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Biały chleb - 266 kcal/100g
- Mielona wieprzowina wołowina - 236 kcal/100g