skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Uwolnij główkę kapusty z pnia i gotuj w osolonej wodzie. Gdy są gotowe, wyjmij liście i włóż do durszlaka. Wlej mąkę do głębokiej miski, dodaj sól i stopniowo mieszając wlej piwo i ubij jajka. Dokładnie wymieszaj.
Krok 2:
Zanurz liście kapusty w przygotowanym rzadkim cieście i smaż na oleju roślinnym z obu stron na złoty kolor.
Krok 3:
Do nadzienia drobno posiekaj cebulę. Zetrzyj marchewki na grubej tarce. Pokrój grzyby w plastry. Na patelni rozgrzej olej roślinny i usmaż cebulę z marchewką. Dodaj grzyby, wymieszaj i smaż wszystko razem przez 7 minut. Na koniec dodaj starty ser, sól, pieprz do smaku i wymieszaj.
Krok 4:
Włóż lekko schłodzone liście kapusty w cieście do formy.
Krok 5:
Przykryj wierzch warstwą nadzienia. Powtarzaj warstwy, aż skończy się nadzienie. Górna warstwa powinna być kapustą.
Krok 6:
Przykryj zapiekankę folią spożywczą i uciskaj. Wstaw do lodówki na dwie godziny.
Krok 7:
Kroimy naszą zapiekankę z kapusty na porcje i jemy z przyjemnością!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal / 100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal / 100g
- Ser "gouda" o zawartości tłuszczu 45% - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal / 100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Piwo jasne - 50 kcal/100g
- Piwo bezalkoholowe - 33 kcal/100g
- Mocne piwo - 150 kcal/100g
- Piwo ciemne - 74 kcal/100g
- Piwo - 50 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal / 100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal / 100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g