Kapusta Napoleon

miłośnicy jarmużu będą mile zaskoczeni! Spróbować)
NatusikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 4 g
tłuszcze 19 % 3 g
węglowodany 56 % 9 g
74 kcal
IG: 56 / 0 / 44

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Uwolnij główkę kapusty z pnia i gotuj w osolonej wodzie. Gdy są gotowe, wyjmij liście i włóż do durszlaka. Wlej mąkę do głębokiej miski, dodaj sól i stopniowo mieszając wlej piwo i ubij jajka. Dokładnie wymieszaj.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zanurz liście kapusty w przygotowanym rzadkim cieście i smaż na oleju roślinnym z obu stron na złoty kolor.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Do nadzienia drobno posiekaj cebulę. Zetrzyj marchewki na grubej tarce. Pokrój grzyby w plastry. Na patelni rozgrzej olej roślinny i usmaż cebulę z marchewką. Dodaj grzyby, wymieszaj i smaż wszystko razem przez 7 minut. Na koniec dodaj starty ser, sól, pieprz do smaku i wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż lekko schłodzone liście kapusty w cieście do formy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przykryj wierzch warstwą nadzienia. Powtarzaj warstwy, aż skończy się nadzienie. Górna warstwa powinna być kapustą.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przykryj zapiekankę folią spożywczą i uciskaj. Wstaw do lodówki na dwie godziny.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Kroimy naszą zapiekankę z kapusty na porcje i jemy z przyjemnością!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal / 100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal / 100g
  • Ser "gouda" o zawartości tłuszczu 45% - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal / 100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Piwo jasne - 50   kcal/100g
  • Piwo bezalkoholowe - 33   kcal/100g
  • Mocne piwo - 150   kcal/100g
  • Piwo ciemne - 74   kcal/100g
  • Piwo - 50   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal / 100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal / 100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy