kurczak faszerowany wieprzowiną z grzybami i fasolą

nadaje się na świąteczny stół, smaczny zarówno na ciepło, jak i na zimno! Pomimo faktu, że kości kurczaka są usuwane, nie powinieneś bać się gotować takiego kurczaka, usunięcie zajmuje bardzo mało czasu i wcale nie jest trudne. Łatwe i proste, szybkie i smaczne, jednak - jak zawsze!
DietrichAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 41 % 15 g
tłuszcze 51 % 19 g
węglowodany 8 % 3 g
245 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 7 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Fasola pinto & quot; Mistral & quot; moczyć przez 4 godziny, gotować 1,5 godziny, na koniec posolić, wywar spuścić.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ugotowaną fasolę zmiel blenderem do uzyskania konsystencji pasty.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Drobno posiekaj cebulę, usmaż na oleju roślinnym wraz z grzybami (mam 200 gramów gotowanych grzybów miodowych, grzyby mogą być dowolne). Wymieszaj smażone grzyby z pasztetem fasolowym i zmiel blenderem, ale nie na pastę, małe kawałki grzybów powinny pozostać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wymieszaj mięso mielone z 1 łyżką papryki, gałką muszkatołową. kardamon, z 1 łyżeczką suchego czosnku, sól, pieprz, dobrze zagnieść. Przyprawy do smaku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Teraz u kurczaka usuń kości, pozostawiając skórę z mięsem. Możesz przygotować kurczaka z wyprzedzeniem, ale ta procedura zajmuje mi bardzo mało czasu, około 15 minut, wcale nie jest tak trudna, jak się wydaje. Pokrój kurczaka wzdłuż grzbietu i ostrożnie użyj ostrego noża, aby oddzielić kości grzbietowe i piersiowe od mięsa.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Teraz musisz usunąć kości z nóg, użyć noża, aby usunąć kości z mięsa, przyciąć ścięgna, wyciąć kości na stawach. Odetnij skrzydła, pozostaw tylko górną część, z której usuń kość. Wytnij guzka, jeśli jest tłuszcz, również go usuń.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przekręć pokrojoną tuszę kurczaka mięsem i uderz młotkiem przez folię spożywczą, sól i pieprz.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połóż mięso mielone na kurczaku, nadziewając mięso mielone i nogi

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Połóż mieszankę fasoli i grzybów na farszu

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zwinąć tuszę kurczaka, zszyć nićmi z tyłu (najczęściej do szycia), pozostawiając długie końce nici po obu stronach bez węzłów, pociągnąć gotowego kurczaka za jeden z końców i wyciągnąć go (nić), związać nogi sznurkiem. Złożyć na blasze wyłożonej pergaminem szwem w dół (można bez papieru)

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wymieszaj śmietanę, 1 łyżka. L. z dużą zjeżdżalnią papryki, 1. łyżeczka suchego czosnku i soli, wymieszać

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Posmaruj kurczaka kwaśną śmietaną i piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 90 minut. Pozostaw do ostygnięcia na blasze do pieczenia.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Usuń nici i sznurek z gotowego kurczaka.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Finita!Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Fasola - 328   kcal/100g
  • Biała fasola - 352   kcal/100g
  • Fasola ognista czerwona - 23   kcal/100g
  • Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Grzyby - 20   kcal/100g
  • Kardamon - 311   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy