skład / składniki
metoda gotowania
cukinię w razie potrzeby obrać, pokroić w kostkę, włożyć do rondla, zalać zimnym mlekiem, zagotować i gotować na małym ogniu do miękkości, 10-20 min. w zależności od odmiany cukinii.
cebulę obrać, drobno posiekać. Rozgrzej olej na patelni, włóż cebulę i smaż na średnim ogniu, mieszając, na złoty kolor, 10 min.
ugotowaną cukinię zmiażdżyć puree razem z mlekiem, w którym zostały ugotowane. Wlej semolinę na suchą patelnię i umieść na małym ogniu. Smażyć na małym ogniu, lekko potrząsając, aby kasza manna się nie przypaliła, 3-4 minuty.
wymieszaj puree z dyni z cebulą, dodaj suszoną semolinę, sól, cukier, jajka i dobrze wymieszaj.
powstałą masę włożyć do formy wysmarowanej olejem, posypać bułką tartą i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 °C na złoty kolor, 30-40 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal / 100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g