zapiekanka z cukinii ze śmietaną

Delikatna, aromatyczna zapiekanka dla każdego). Korporacja Łatwo I Prosto Prezentuje!!!
DietrichAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 2 g
tłuszcze 17 % 2 g
węglowodany 67 % 8 g
54 kcal
IG: 63 / 25 / 13

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

cukinię w razie potrzeby obrać, pokroić w kostkę, włożyć do rondla, zalać zimnym mlekiem, zagotować i gotować na małym ogniu do miękkości, 10-20 min. w zależności od odmiany cukinii.

cebulę obrać, drobno posiekać. Rozgrzej olej na patelni, włóż cebulę i smaż na średnim ogniu, mieszając, na złoty kolor, 10 min.

ugotowaną cukinię zmiażdżyć puree razem z mlekiem, w którym zostały ugotowane. Wlej semolinę na suchą patelnię i umieść na małym ogniu. Smażyć na małym ogniu, lekko potrząsając, aby kasza manna się nie przypaliła, 3-4 minuty.

wymieszaj puree z dyni z cebulą, dodaj suszoną semolinę, sól, cukier, jajka i dobrze wymieszaj.

powstałą masę włożyć do formy wysmarowanej olejem, posypać bułką tartą i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 °C na złoty kolor, 30-40 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal / 100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy