ciasto na bułeczki i bułeczki

ciasto jest lekkie, przewiewne i bardzo smaczne! To ciasto jest bardzo przyjemne w pracy. Dobrze nadaje się do ciast z dowolnymi nadzieniami. Można z niego również gotować bułki, bułki i serniki.
NatusikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 8 g
tłuszcze 19 % 10 g
węglowodany 66 % 35 g
260 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Drożdże rozcieńczyć w ciepłej wodzie po pojawieniu się piany.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubij jajka i cukier. Dodaj proszek do pieczenia, wanilinę do smaku, wszystko dobrze wymieszaj. Wlać ciepłe mleko.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej tę mieszaninę do rozcieńczonych drożdży.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj mąkę. Dodaj stopione masło.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zagnieść ciasto. Umieść ciasto w ciepłym miejscu na 2 godziny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ugniataj, Usuń w ciepłe miejsce na co najmniej 1 godzinę. Następnie ponownie zagnieść ciasto na posypanym mąką stole. Ciasto powinno być miękkie, może nawet przykleić się do dłoni, ale tylko trochę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Z ciasta rozwałkuj kiełbasę, pokrój na kawałki i uformuj małe kulki z kawałków ciasta.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zwiń każdą kulkę w cienką tortillę. Umieść nadzienie na środku tortilli.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie uformuj ciasta.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Umieść produkty na natłuszczonej blasze do pieczenia lub na natłuszczonym papierze do pieczenia. Posmaruj je ubitym jajkiem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Piec w nagrzanym piekarniku w 180gr.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wypełnienie może być dowolne, do wyboru. Zrobiłam placki z mięsem. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy