skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Produkty do robienia ciastek. Przesiej mąkę.
Krok 2:
W głębokiej misce wymieszaj śmietanę, cukier, sodę i jajko na jednorodną masę. Nie trzeba osobno gasić sody octem - śmietana zgaśnie.
Krok 3:
Dodaj cynamon do mąki (jeśli chcesz uzyskać jasny kremowo-waniliowy smak ciasteczek, zastąp go wanilią), sól. Wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 4:
Dodaj mąkę w częściach, mieszając, aby nie powstały grudki.
Krok 5:
Ugotowane ciasto powinno być delikatne, miękkie. Wkładamy go do lodówki na 15 minut.
Krok 6:
Następnie rozwałkuj ciasto na warstwę o grubości 1 cm na lekko posypanej mąką powierzchni roboczej. Wytnij ciasteczka szklanką lub foremkami. Resztę ciasta zbieramy w bryłę i ponownie zwijamy i ponownie wycinamy ciasteczka.
Krok 7:
Gotowe ciasteczka układamy w niewielkiej odległości od siebie na blasze do pieczenia pokrytej papierem do pieczenia wysmarowanym olejem roślinnym. Każde ciastko smarujemy konfiturą lub dżemem. Lub możesz posmarować olejem roślinnym i posypać cynamonem (jeśli nie dodałeś go do ciasta) lub cukrem. Piec w nagrzanym piekarniku w 200 stopniach przez 15 minut.
Krok 8:
Usuń gotowe ciasteczka z blachy do pieczenia i pozwól im ostygnąć.
Krok 9:
Przenieś ciasteczka do wazonu i zaparz herbatę. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Konfitura - 295 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g