ciasteczka na śmietanie

bardzo smaczne, szybkie herbatniki na domowej roboty ciężkiej śmietanie . Bardzo smaczne i delikatne, umiarkowanie słodkie, pachnące ciasteczka na herbatę z przyjaciółmi lub w kręgu rodzinnym. Fajną rzeczą jest to, że jest to łatwe i szybkie. Możesz powierzyć starszym dzieciom wycinanie przyszłych ciasteczek z ciasta specjalnymi foremkami. Ciasteczka będą bardzo smaczne, jeśli weźmiesz chłopską, ciężką śmietanę kupioną na rynku, a nie te sprzedawane w supermarketach. Możesz zastąpić śmietanę taką samą tłustą śmietaną kupioną od chłopów, ale wtedy smak ciasteczek okaże się nieco inny, nie tak jasny kremowy. Ważne jest również, aby w tym przepisie przesadzić z mąką: jeśli włożysz więcej niż to, czego potrzebujesz, ciasto okaże się zbyt gęste, a samo ciastko nie jest tak miękkie i delikatne, jak powinno być idealnie. Jeśli weźmiesz pod uwagę te dwa ważne punkty, wynik będzie bardzo zadowolony: ciasteczka będą delikatne, miękkie - po prostu magiczne!!!
mama słodyczeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 9 % 6 g
węglowodany 80 % 51 g
310 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 55 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty do robienia ciastek. Przesiej mąkę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W głębokiej misce wymieszaj śmietanę, cukier, sodę i jajko na jednorodną masę. Nie trzeba osobno gasić sody octem - śmietana zgaśnie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj cynamon do mąki (jeśli chcesz uzyskać jasny kremowo-waniliowy smak ciasteczek, zastąp go wanilią), sól. Wszystko dobrze wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj mąkę w częściach, mieszając, aby nie powstały grudki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ugotowane ciasto powinno być delikatne, miękkie. Wkładamy go do lodówki na 15 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie rozwałkuj ciasto na warstwę o grubości 1 cm na lekko posypanej mąką powierzchni roboczej. Wytnij ciasteczka szklanką lub foremkami. Resztę ciasta zbieramy w bryłę i ponownie zwijamy i ponownie wycinamy ciasteczka.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotowe ciasteczka układamy w niewielkiej odległości od siebie na blasze do pieczenia pokrytej papierem do pieczenia wysmarowanym olejem roślinnym. Każde ciastko smarujemy konfiturą lub dżemem. Lub możesz posmarować olejem roślinnym i posypać cynamonem (jeśli nie dodałeś go do ciasta) lub cukrem. Piec w nagrzanym piekarniku w 200 stopniach przez 15 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Usuń gotowe ciasteczka z blachy do pieczenia i pozwól im ostygnąć.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przenieś ciasteczka do wazonu i zaparz herbatę. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Konfitura - 295   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy