szczupak faszerowany
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Oczyść szczupaka, wypatrosz ( ostrożnie usuń kawior), usuń skrzela. Opłucz rybę.
Krok 2:
Rozłóż kawior, 2 żółtka, sól i dobrze wymieszaj.
Krok 3:
Napełnij kuskus wrzącą wodą, aby woda całkowicie go przykryła. Odstaw na 2-3 minuty (pęcznieje), aby lekko ostudzić.
Krok 4:
Umieść kuskus w brzuchu ryby.
Krok 5:
Zabezpiecz brzuch wykałaczkami. Do miski włożyć śmietanę, sos sojowy, dobrze wymieszać, posolić do smaku. Posmaruj rybę sosem sojowo-kwaśnym. Połóż rybę na blasze wyłożonej pergaminem lub matą silikonową. Piec w piekarniku przez 35-40 minut w 190 stopniach
Krok 6:
Pokrój cukinię na cienkie talerze.
Krok 7:
Smażyć na patelni grillowej, bez dodatku oleju. Lekko posolić.
Krok 8:
Przenieś gotowego szczupaka na deskę, pokrój na porcje, zawiń w cukinię. Podawać z sosem sojowo-śmietanowym.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Szczupak w sosie pomidorowym - 108 kcal/100g
- Szczupak gotowany - 98 kcal/100g
- Szczupak przypływowy - 90 kcal/100g
- Szczupak świeży - 82 kcal/100g
- Szczupak faszerowany - 141 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Kuskus - 112 kcal/100g