skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Produkty do przygotowania ciasta. Margarynę do ciasta i masło do śmietany wyjąć z lodówki i zmiękczyć w temperaturze pokojowej.
Krok 2:
Przygotuj ciasto na ciasta. 200 gr. margarynę mielimy z 1 łyżką cukru
Krok 3:
Oddziel 2 żółtka od białek. Nie potrzebujemy białek.
Krok 4:
Wlej żółtka i 1 jajko do margaryny z cukrem, dodaj 3 łyżki. l kwaśna śmietana. Mieszać.
Krok 5:
Przesiać 1 łyżkę mąki, dodać 1 łyżeczkę. soda, ugaszona 1 łyżka. l ocet (używam jabłka). Zagnieść ciasto, stopniowo dodając pozostałe 2,5 szklanki przesianej mąki. Mąka może potrzebować trochę więcej.
Krok 6:
Daje bardzo miękkie ciasto.
Krok 7:
Po odkurzeniu ciasta mąką (lub posypaniu mąką dłoni) podziel je na 5 równych części. Używam wagi. Kładziemy kulki ciasta na talerzu i wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
Krok 8:
Zaczynamy przygotowywać nadzienie. Aby to zrobić, weź 1 kg jabłek i 0,5 szklanki białego wina. Tym razem użyłam wytrawnego białego wina. Innym razem miałem białe półsłodkie. Nie ma dużej różnicy.
Krok 9:
Umyj jabłka, obierz, pokrój w cienkie plasterki. Wlej wino i umieść na średnim ogniu. Przykryj pokrywką. Jak tylko się zagotują, zmniejsz trochę ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut.
Krok 10:
Produkty do kremu: 0,5 l mleka, 1 łyżka cukru, 3 łyżki. l kasza manna, wanilina i 300 gr. masło zmiękczone w temperaturze pokojowej.
Krok 11:
Podczas przygotowywania nadzienia gotuj kaszę mannę. Stopniowo wlewaj semolinę do gorącego mleka, ciągle mieszając.
Krok 12:
Doprowadzić do wrzenia, ciągle mieszając. Gotuj przez minutę i usuń z ognia. Przykrywać. Wstaw do ostygnięcia. Ciepłe jeszcze kilka razy.
Krok 13:
Gdy jabłka są ugotowane (powinny być miękkie), usuwamy je również do ostygnięcia.
Krok 14:
Włącz piekarnik na 200 stopni. Z lodówki wyjmujemy kulkę ciasta i rozwałkowujemy z niej niezbyt cienkie ciasto, około D26 cm. Posyp matę lub deskę do ciasta mąką.
Krok 15:
Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia lub umieść matę silikonową. Piec każde ciasto na blasze do pieczenia przez 10-15 minut. Upiekłam na dwóch blachach do pieczenia naraz, proces przebiega szybciej.
Krok 16:
Przenosimy ciasto na osobną deskę i przycinamy na gorąco do pożądanego rozmiaru. Użyłem pierścienia z dzielonego kształtu D25cm.
Krok 17:
Upiecz wszystkie ciasta. Posiekaj kawałki na okruchy.
Krok 18:
Przygotuj krem. Zmiel zmiękczone masło z 1 łyżką cukru, stopniowo dodając małe porcje.
Krok 19:
Następnie 1 łyżka. l. dodaj kaszę mannę. Po każdej porcji dobrze wymieszaj.
Krok 20:
Wlej wanilinę i doprowadzaj masę do jednorodnego stanu(na tym etapie nadal użyłem miksera).
Krok 21:
Więc ciasta, śmietana , nadzienie-gotowe. Zbieramy ciasto. Pierwsze ciasto posmarować złotą stroną 1 łyżki. l śmietany i tej samej stronie umieścić na talerzu. Rozłóż 2 łyżki na wierzchu. krem, posmaruj ciasto.
Krok 22:
Rozłóż 1/4 nadzienia na wierzchu, układając plasterki jabłka widelcem. Na jabłka kładziemy ciasto i powtarzamy procedurę ze wszystkimi ciastami, śmietaną, nadzieniem.
Krok 23:
Posmaruj boki i wierzch ciasta kremem.
Krok 24:
Pozostaw na stole na 2 godziny.
Krok 25:
Po 2 godzinach posyp ciasto kruszonką. Możesz udekorować ciasto w inny sposób. Po prostu jestem zwolennikiem minimalizmu w projektowaniu wypieków (ponieważ Nie wiem, jak, nie ma wystarczająco dużo czasu i wyobraźni). Ciasto zostawiamy na stole na całą noc. Rano włóż do lodówki.
Krok 26:
Parzymy herbatę, kroimy na porcje ... zaczynamy! Miłośnicy pieczenia z owocami nie pozostaną obojętni.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal / 100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal / 100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal / 100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal / 100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g