ciasto jabłkowe z kruchego ciasta

kruche ciasta, krem z kaszy manny, jabłka w winie - bardzo smaczne! Przepis na to ciasto pochodzi z czasów, gdy nie było elektrycznych urządzeń gospodarstwa domowego, wszystko robiono ręcznie-zarówno ciasto, jak i krem. Wybrałem go ze względu na dużą liczbę jabłek zebranych na zimę w tym roku. Pilnie trzeba je gdzieś dołączyć. Przejrzałem mój stary notatnik z przepisami i postanowiłem upiec to ciasto. Wynik był mile zaskoczony. Ciasto podobało się rodzinie, rodzinie i sąsiadom. Jest duży, wystarczyło wszystkim. Dobrze namoczone w śmietanie ciasto staje się delikatne, umiarkowanie słodkie. A jabłka nadają swoisty" smak & quot;. Zrób to wspaniałe ciasto owocowe!
MarishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 3 g
tłuszcze 33 % 15 g
węglowodany 60 % 27 g
249 kcal
IG: 15 / 4 / 81

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty do przygotowania ciasta. Margarynę do ciasta i masło do śmietany wyjąć z lodówki i zmiękczyć w temperaturze pokojowej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj ciasto na ciasta. 200 gr. margarynę mielimy z 1 łyżką cukru

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Oddziel 2 żółtka od białek. Nie potrzebujemy białek.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej żółtka i 1 jajko do margaryny z cukrem, dodaj 3 łyżki. l kwaśna śmietana. Mieszać.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przesiać 1 łyżkę mąki, dodać 1 łyżeczkę. soda, ugaszona 1 łyżka. l ocet (używam jabłka). Zagnieść ciasto, stopniowo dodając pozostałe 2,5 szklanki przesianej mąki. Mąka może potrzebować trochę więcej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Daje bardzo miękkie ciasto.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po odkurzeniu ciasta mąką (lub posypaniu mąką dłoni) podziel je na 5 równych części. Używam wagi. Kładziemy kulki ciasta na talerzu i wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zaczynamy przygotowywać nadzienie. Aby to zrobić, weź 1 kg jabłek i 0,5 szklanki białego wina. Tym razem użyłam wytrawnego białego wina. Innym razem miałem białe półsłodkie. Nie ma dużej różnicy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Umyj jabłka, obierz, pokrój w cienkie plasterki. Wlej wino i umieść na średnim ogniu. Przykryj pokrywką. Jak tylko się zagotują, zmniejsz trochę ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Produkty do kremu: 0,5 l mleka, 1 łyżka cukru, 3 łyżki. l kasza manna, wanilina i 300 gr. masło zmiękczone w temperaturze pokojowej.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Podczas przygotowywania nadzienia gotuj kaszę mannę. Stopniowo wlewaj semolinę do gorącego mleka, ciągle mieszając.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Doprowadzić do wrzenia, ciągle mieszając. Gotuj przez minutę i usuń z ognia. Przykrywać. Wstaw do ostygnięcia. Ciepłe jeszcze kilka razy.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Gdy jabłka są ugotowane (powinny być miękkie), usuwamy je również do ostygnięcia.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Włącz piekarnik na 200 stopni. Z lodówki wyjmujemy kulkę ciasta i rozwałkowujemy z niej niezbyt cienkie ciasto, około D26 cm. Posyp matę lub deskę do ciasta mąką.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia lub umieść matę silikonową. Piec każde ciasto na blasze do pieczenia przez 10-15 minut. Upiekłam na dwóch blachach do pieczenia naraz, proces przebiega szybciej.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Przenosimy ciasto na osobną deskę i przycinamy na gorąco do pożądanego rozmiaru. Użyłem pierścienia z dzielonego kształtu D25cm.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Upiecz wszystkie ciasta. Posiekaj kawałki na okruchy.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Przygotuj krem. Zmiel zmiękczone masło z 1 łyżką cukru, stopniowo dodając małe porcje.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Następnie 1 łyżka. l. dodaj kaszę mannę. Po każdej porcji dobrze wymieszaj.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Wlej wanilinę i doprowadzaj masę do jednorodnego stanu(na tym etapie nadal użyłem miksera).

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Więc ciasta, śmietana , nadzienie-gotowe. Zbieramy ciasto. Pierwsze ciasto posmarować złotą stroną 1 łyżki. l śmietany i tej samej stronie umieścić na talerzu. Rozłóż 2 łyżki na wierzchu. krem, posmaruj ciasto.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Rozłóż 1/4 nadzienia na wierzchu, układając plasterki jabłka widelcem. Na jabłka kładziemy ciasto i powtarzamy procedurę ze wszystkimi ciastami, śmietaną, nadzieniem.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Posmaruj boki i wierzch ciasta kremem.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Pozostaw na stole na 2 godziny.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Po 2 godzinach posyp ciasto kruszonką. Możesz udekorować ciasto w inny sposób. Po prostu jestem zwolennikiem minimalizmu w projektowaniu wypieków (ponieważ Nie wiem, jak, nie ma wystarczająco dużo czasu i wyobraźni). Ciasto zostawiamy na stole na całą noc. Rano włóż do lodówki.

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Parzymy herbatę, kroimy na porcje ... zaczynamy! Miłośnicy pieczenia z owocami nie pozostaną obojętni.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal / 100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal / 100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal / 100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal / 100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy