creme brulee z wątróbki
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
doprowadź wszystkie składniki do temperatury pokojowej. Usuń wszystkie żyły i filmy z wątroby, jeśli takie istnieją, pokrój miąższ na małe kawałki. Złożyć wątrobę, lekko ubite jajka i śmietanę w 1 dużą torebkę Ziplock (lub 2 średnie torebki). Podgrzej do 45-50 °C (możesz umieścić worek pod bieżącą gorącą wodą, po 10 minutach wszystko w nim będzie tej samej temperatury)
przenieś zawartość torby do blendera, ubij do uzyskania gładkości, przecedź przez sito, dodaj sól i przyprawy do smaku.
wlać do porcjowanych foremek do pieczenia. Dokręć folią. Rozgrzej piekarnik do 90 °C, włóż Formy do piekarnika na 40 minut. następnie wyjmij, zdejmij folię, posyp drobnym cukrem i przypal palnikiem.
podawaj, układając na creme brulee łyżkę puree i kwaśnej śmietany oraz trochę marynowanych warzyw.
przenieś zawartość torby do blendera, ubij do uzyskania gładkości, przecedź przez sito, dodaj sól i przyprawy do smaku.
wlać do porcjowanych foremek do pieczenia. Dokręć folią. Rozgrzej piekarnik do 90 °C, włóż Formy do piekarnika na 40 minut. następnie wyjmij, zdejmij folię, posyp drobnym cukrem i przypal palnikiem.
podawaj, układając na creme brulee łyżkę puree i kwaśnej śmietany oraz trochę marynowanych warzyw.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Wątróbka drobiowa - 140 kcal/100g