Ciasto Arystokrata

przewiewna, rozpływająca się w ustach uczta dla miłośników bezy! Zawsze spieszyłem się, aby odwiedzić przyjaciółkę, kiedy upiekła to ciasto. Sama nie odważyła się upiec ciast białkowych. Wydawało mi się to zbyt skomplikowane lata temu. Po przeprowadzce do innego miasta zabrała ze sobą przepis na ulubione ciasto. Szczerze mówiąc, nie okazało się to za pierwszym razem. Ale wiedząc, jak smakuje, spróbowałem jeszcze raz. Teraz w mojej rodzinie nie ma wakacji bez tego ciasta. Zawsze jest dodatkiem do innego (biszkoptu lub miodu), ponieważ jest mały dla naszej rodziny. Ale niezmiennie jest to tort nr 1 dla mojej rodziny i przyjaciół.
MarishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 32 % 18 g
węglowodany 59 % 33 g
289 kcal
IG: 27 / 0 / 73

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty do robienia ciast. Jajka powinny być bardzo świeże i zimne. Wtedy dobrze się wspinają.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zmiękcz masło. Powinno być bardzo, bardzo miękkie. Jeśli jest zamrożony, lepiej umieścić go na noc w temperaturze pokojowej i rano przygotować ciasto.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Bardzo ostrożnie oddziel białka od żółtek. Ważne jest, aby ani kropla żółtka nie dostała się do białek. W przeciwnym razie nie wspinają się. Ja, aby uniknąć takich kłopotów, oddzielam każde jajko w osobnym naczyniu. Każde białko wlewam następnie do czystej, suchej miski, przetartej plasterkiem cytryny (dla lepszego ubijania białek). Żółtka są również wysyłane do osobnej miski (3 szt., nie potrzebujemy czwartego).

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Po oddzieleniu białek od żółtek zaczynamy je ubijać, dodając cukier 1 łyżka. l. aż wylejemy całą szklankę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ubij białka do stabilnych szczytów. Możesz dodać kilka kropli soku z cytryny podczas ubijania, aby uzyskać lepsze ubijanie. Cukier powinien się rozpuścić. Ale to nie zawsze działa. Kiedy kryształy cukru pozostają w białkach, po upieczeniu zamieniają się w karmel Na spodzie ciasta. Czasami nie wpływa to na smak ciasta, a czasami jest odczuwalne w ciastach. Nawet nie wiem, od czego to zależy. Dlatego cukier powinien być bardzo drobny i całkowicie się rozpuścić.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na papierze do pieczenia narysuj okrąg. Do tego używam pokrywy d21 cm.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przenieś papier na blachę do pieczenia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż połowę masy białkowej w kręgu, idąc trochę za granicę. Jest to konieczne, aby po odcięciu gotowego ciasta mieliśmy okruchy do posypania. Przygotowujemy również drugie ciasto. Na początku upiekłam jedną tortillę na raz, ubijając 2 białka z 1/2 szklanki cukru. Ale pieczenie zajęło dużo czasu.Teraz pieczę obie tortille jednocześnie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyjmujemy blachy do pieczenia w piekarniku i pieczemy-suszymy ciasta w temperaturze 100 stopni. 1,5 -2 godziny w uchylonym piekarniku, zmieniając położenie blach do pieczenia miejscami po 1 godzinie . Mam w piekarniku specjalne urządzenie do mocowania drzwi w żądanej pozycji. Jeśli nie ma takiego urządzenia, włóż pudełko zapałek między drzwi a ścianę piekarnika.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podczas pieczenia ciast przygotowujemy krem. Podgrzej mleko, dodaj cukier i kakao. Mieszać.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Na małym ogniu doprowadź cukier i kakao do rozpuszczenia. Nie gotować! Lekko ostudzić.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Lekko ubij żółtka, wlej do mleka czekoladowego, zagotuj. Nie gotować! Całkowicie ostudzić.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Zmiel z masłem, dodając w małych porcjach.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Śliwki umyć, zalać gorącą wodą przez 30 min.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Odcedź, osusz na ręczniku papierowym.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Pokroić w paski.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Wyjmujemy gotowe ciasta z piekarnika. Powinny być całkowicie suche, twarde, przy lekkim uderzeniu palcem, wydawać brzęczący dźwięk. Ostrożnie oddziel papier, przyciąć na wymiar ostrym nożem. Ciasta są bardzo kruche, nie można ich naciskać. Ale jeśli nadal się zepsujesz, nie zniechęcaj się zbytnio-połączą się z kremem.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Posiekaj kawałki ciasta na okruchy.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Trzy schłodzoną czekoladę (możesz trzymać ją w zamrażarce podczas pieczenia ciast). Mieszać.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Składanie ciasta. Rozłóż połowę kremu na cieście. Na wierzchu suszone śliwki. Przykryj drugim ciastem.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Wierzch i boki pokrywamy kremem.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Posyp okruchami i natychmiast włóż do lodówki na kilka godzin, lepiej na noc.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Wlej kawę lub herbatę i ciesz się niesamowitym pysznym.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy