pikantna granola z żurawiną

Magiczny w smaku i bardzo zdrowa przekąska dla MAJSTERKOWICZÓW. Te bezglutenowe batony szybko uzupełniają energię, są zdrowe i zalecane do zdrowej diety, ponieważ są wytwarzane z nasion słonecznika, orzechów i suszonych owoców. Oni są niesamowite w smaku-słone i słodkie jednocześnie, pikantne i lekkie, chrupiące i pożywne.
IraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 14 g
tłuszcze 49 % 36 g
węglowodany 32 % 24 g
490 kcal
IG: 38 / 0 / 63

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie suche składniki, odmierz wymaganą ilość przypraw. Nawiasem mówiąc, przyprawy można wybrać według własnego gustu i wcale nie dodawać soli, ale lubię słodko-słony smak.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W głębokiej misce wymieszaj orzechy, nasiona, mąkę migdałową, żurawinę i przyprawy, dodaj płynny miód i oliwę z oliwek, dokładnie wymieszaj drewnianą szpatułką.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozgrzej piekarnik do 150 stopni, przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia, połóż powstałą mieszaninę na papierze i piecz przez 20 minut. Po rozgrzaniu ostrożnie pokrój na prostokątne kawałki i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Schłodzone batony można przygotować na przyszłość, jeśli zawiniesz każdy kawałek w papier do pieczenia i włożysz do lodówki do przechowywania.

mąkę migdałową można uzyskać, biorąc 30 g migdałów i mieląc blenderem na bardzo małe okruchy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Żurawina - 26   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal / 100g
  • Suszone pestki dyni i dyni - 553   kcal/100g
  • Pestki dyni - 556   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Mąka migdałowa - 560   kcal/100g
  • Ekstrakt waniliowy - 321   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g
  • Imbir w proszku - 335   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy